Hlavní obsah

I Fotbalová asociace se cítí poškozena. Přidala se k trestnímu řízení proti Berbrovi

Aktualizováno

Takže od úterý se i generalita českého fotbalu přidala do tažení proti svému bývalému místopředsedovi Romanu Bebrovi, který byl 16. října detektivy z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadržen, dva dny na to na něho uvalil Městský soud pro Prahu 6 vazbu a od té doby je v ní Berbr považovaný za nejmocnějšího muže českého fotbalu držen. „Přihlásili jsme se do probíhajícího trestního řízení jako jeden z poškozených,“ potvrdil předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík po úterním jednání výkonného výboru.

FAČR se přidala k trestnímu řízení proti Romanu BerbroviVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Zároveň potvrdil i známou informaci, že Roman Berbr rezignoval i na svou funkci v dceřiné společnosti STES.

„Nefiguruje tak v jakýchkoli strukturách fotbalové asociace nebo jejích dceřiných společnosti," zvěstoval Martin Malík, aniž by dál celou kauzu komentoval.

Až dosud argumentovalo stávající vedení českého fotbalu svá lakonická vyjádření k celé kauze Bebr tím, že neměla a nemá právo nahlédnout do spisů vyšetřovatelů. Teď, kdy se připojila k poškozeným subjektům, toto právo získá.

Ve středu tomu budou přesně dva měsíce, co byl Roman Berbr policisty zadržen. samozřejmě nikoli jen on, protože při zátahu probíhajícím v sídle Fotbalové asociace ČR na pražském Strahově, sídle Plzeňského fotbalového svazu na stadionu ve Štruncových sadech, na pražském Vyšehradě i jiných místech republiky 19 fotbalových funkcionářů, rozhodčích a delegátů.

Náčelník nebo také Taťka Ramon, jak suita Bebrových věrných místopředsedovi FAČR familiárně přezdívala, mezi nimi. Ve vazbě nakonec skončili ovšem jen čtyři muži - kromě Berba sportovní ředitel Vyšehradu Roman Rogoz, bývalý ligový fotbalista a poté delegát a funkcionář Michal Káník a rozhodčí Tomáš Grimm.

Jak to bude s působením Romana Berbra ve společnosti STES? A jaký tam má plat?Video: FAČR

Káník už je na svobodě, protože se rozhodl vypovídat a s policí spolupracovat, Grimm vsadil na stejnou kartu, a i on byl svolný s tím, že pomůže rozkrývat obraz všeobjímající fotbalové chobotnice, kterou Berbr rafinovaně stvořil, umně řídil a která svými chapadly samo sebou nezasahovala jen do výkonnostního fotbalu nebo nanejvýš druhé ligy, jak byla fotbalová veřejnost původně ujišťována a chlácholena, ale že si omotala i nejvyšší domácí soutěž včetně tuzemského poháru.

Útržky z policejních odposlechů a spisů vyšetřovatelů, které se postupně objevují na světle světa, to potvrzují. Podle nich kupříkladu před červencovým finále domácího poháru mezi Libercem a Spartou (1:2) kontaktoval Berbr sudího Pavla Královce, který byl kvůli tomu minulý týden do konce roku stažen z listiny rozhodčích.

Domovní prohlídka u Romana BerbraVideo: Patrik Biskup, Právo

V tzv. Berbrově kauze jde o manipulaci s výsledky fotbalových zápasů, delegací rozhodčích na utkání, ale i sázky na výsledky.

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr jen viněn i z údajné defraudace finančních prostředků Plzeňského krajského fotbalového svazu ve výši přes 800 tisíc korun.

Policisté zajistili podle zjištění České televize na několika místech miliony korun v hotovosti patřící právě bývalému místopředsedovi Fotbalové asociace ČR Romanu Berbrovi. Kriminalisté také zjistili, že Berbr ovládá společnost Lugas Corporation na Seychelských ostrovech, přes niž může řídit i své podnikání v Česku.

I proto soud rozhodl, že zůstane ve vazbě.

"Kapitál této společnosti (na Seychelských ostrovech) dle rejstříku dosahuje výše 100.000 dolarů a je rozdělen do akcií, jichž je obviněný držitelem," citovala Česká televize z vazebního návrhu Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Peníze i investiční drahé kovy objevili policisté při razii v Berbrově bankovní bezpečnostní schránce. Bankovky našli také v jeho kanceláři v budově Plzeňského fotbalového svazu, v jehož čele Berbr stál. Další hotovost zabavili podle České televize v trezoru vedeném na jeho dceru.

Kromě Berbra skončila ve vedení českého fotbalu i jeho manželka Dagmar Damková. Ta rezignovala jak na funkci ve výkonném výboru FAČR, tak i na místo předsedkyně Řídící komise pro Čechy. Kromě toho skončila i v komisi rozhodčích UEFA.

Rozpuštěna byla i Komise rozhodčích FAČR, v jejímž čelem stál Jozef Chovanec. Novou, která by měla fungovat od začátku příštího roku, kdy bude definitivně známé její složení, povede třiašedesátiletý Portugalec Vítor Manuel Melo Pereira.

Ve funkci ho v pondělí schválila Ligová fotbalová asociace a v úterý pak vyslovil souhlas s jeho působením v čele komise i výkonný výbor FAČR.

Reklama