Hlavní obsah

Jablonec - Karviná 2:0Jablonec pod novými trenéry zabral, Karviná sestupuje z první ligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Martinec 1 : 0
42. Zelený 2 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Karviné se stali prvním sestupujícím z první ligy. Poslední tým nejvyšší soutěže prohrál ve druhém kole nadstavbové skupiny o záchranu v Jablonci 0:2 a už nemá šanci opustit 16. přičku, která jako jediná znamená přímý pád do druhé ligy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor prvního gólu Jakub Martinec z Jablonce.

Článek

Slezané museli pro zachování teoretické naděje na záchranu bodovat. V Jablonci však prohrávali od 15. minuty po trefě Jakuba Martince a do přestávky překonal jejich obranu ještě Jaroslav Zelený. Severočeši vyhráli po 11 zápasech a poprvé s novými trenéry Jiřím Vágnerem a Tomášem Čížkem, kteří nahradili v týdnu odvolaného Petra Radu.

Karviná sestupuje z nejvyšší soutěže po šesti sezonách. Jejím nejlepším umístěním bylo 10. místo v úvodním ročníku 2016/17. V této sezoně tým trenéra Bohumila Páníka zvítězil pouze ve třech zápasech a získal dosud 18 bodů. Po nedělní prohře Karviná ztrácí tři kola před koncem devět bodů na předposlední Bohemians 1905, které ale už nemůže předstihnout vzhledem k horšímu postavení v tabulce po základní části.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Davit Kobouri z Karviné a Michal Černák z Jablonce.

Noví jablonečtí trenéři Vágner s Čížkem udělali oproti poslední prohře s Pardubicemi (0:1) tři změny v základní sestavě. Severočeši byli od úvodu aktivnější a po čtvrt hodině hry se dočkali vedoucí branky. Na rohový kop Kroba si naskočil Martinec a prudkou hlavičkou nedal brankáři Bajzovi šanci. Čtyřiadvacetiletý obránce se prosadil poprvé v české lize.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Pavol Bajza z Karviné.

Domácí mohli zvýšit náskok o pět minut později, ale po dalším Krobově centru trefil Ikaunieks jen spojnici břevna a tyče. Karviná hrozila v první půli výjimečně, nicméně ve 23. minutě mohla vyrovnat. Túliův centr z levé strany propadl až k nabíhajícímu Svobodovi, ten však ve velké šanci minul.

Jablonec byl v dalším průběhu nebezpečnější, dlouho ale nedokázal svou převahu korunovat druhou brankou. V nadějných příležitostech neuspěli například Černák s Kratochvílem. Teprve až tři minuty před přestávkou domácí udeřili. Po přímém kopu z levé strany propadl míč k Zelenému a ten oslavil svůj jubilejní 200. start v lize premiérovou trefou v sezoně. Vzápětí se střelecky prosadil také hlavičkující Ikaunieks, jeho gól ale tentokrát rozhodčí neuznali pro ofsajd.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Hübschman z Jablonce.

Karvinský trenér Páník se snažil hru do druhé půle hru svého týmu oživit trojnásobným střídáním, Severočeši však dobře bránili a hrozili z rychlých protiútoků. Po jednom z nich mohl v 55. minutě zvýšit jablonecký náskok Kratochvíl, šestadvacetiletý záložník ale po závaru z malého vápna přestřelil a potvrdil, proč je Jablonec střelecky nejméně produktivním týmem v lize.

Slezané tak mohli čtvrt hodiny před koncem snížit, ale proti střele Papadopulose se blýskl pohotovým zákrokem gólman Hanuš a dorážející Šehič napálil jen tyč. Brankovou konstrukci trefil v závěru na druhé straně hřiště také Kratochvíl.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jablonce Jiří Vágner.

Jablonec porazil Karvinou doma i posedmé v nejvyšší soutěži a poskočil v tabulce na 13. místo, které jako poslední zajišťuje přímou záchranu v první lize.

2. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o záchranu:
FK Jablonec - MFK Karviná 2:0 (2:0)
Branky: 15. Martinec, 42. Zelený. Rozhodčí: Zelinka - Mokrusch, Pfeifer - Kocourek (video). ŽK: Jursa, Bartošák, Čmelík, Páník (trenér, všichni Karviná). Diváci: 1701.
Jablonec: Hanuš - Štěpánek, Martinec, Zelený, Krob (46. Pleštil) - Hübschman - Černák, Kratochvíl (90.+2 Smejkal), Kubista, Malínský (84. Považanec) - Ikaunieks (64. Nešpor). Trenér: Vágner.
Karviná: Bajza - Bartošák (65. Čmelík), Buchta, Kobouri, Šehič - Jursa (71. Teplan) - Svoboda (46. Chvěja), Qose (46. Dramé), Túlio, Sinjavskij (46. Vlachovský) - Papadopulos. Trenér: Páník.

Reklama

Související témata: