Hlavní obsah

Jankta ocenil Hitzlsperger. Komunitu LGBT podporuje například kapitán Chelsea

„To je hráč! To je osobnost! Výborně, Jakube, že jsi se ozval a ukazuješ cestu ostatním.“ Bývalý německý fotbalový reprezentant Thomas Hitzlsperger na sociální sítí Twitter kvitoval přiznání českého fotbalisty Jakuba Jankta k tomu, že je homosexuál. Hitzlsperger se k podobnému kroku odhodlal v roce 2014, ale již ve chvíli, kdy svou profesionální kariéru uzavřel. Snažil se rozpoutat debatu o tomhle citlivém tématu, sám nejlépe ví, jak těžké bylo pro Jankta vyhlásit tuhle zprávu do světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Jankto během utkání kvalifikace MS 2022 proti Bělorusku v Ostravě.

Článek

Bývalý záložník Aston Villy, Stuttgartu, Lazia Řím, West Hamu, Wolfsburgu nebo Evertonu o pozici sexuálních menšin ve společnosti hovoří. „Snažím se vytvořit atmosféru, ve které by to (přiznání profesionálního fotbalisty) mohlo být jednodušší. I já jsem musel čelit kritice, ale mnoho lidí mi řeklo: super," popsal před pár lety v rozhovoru pro Sportbuzzer.

Hitzlsperger se objevuje v německých televizích jako expert, je vidět. Před několika lety vystoupil také například na konferenci FIFA, kde mluvil o homofobii. „Co brání fotbalistům, aby otevřeně řekli, že jsou gayové? Podle mě to, že není mnoho sportovců, zvláště fotbalistů, kteří by takový krok učinili. A když jste sportem číslo jedna ve světě, nemáte žádné vzory," vyprávěl poté bývalý německý hráč v rozhovoru pro Deutsche Welle.

„Také nevíme, jaká by byla reakce fanoušků. Zdá se, že v tomto směru panuje určitý strach. Ale nevíme, jestli je to pravda, protože se to ještě nestalo v některé hlavní evropské lize. A to lidi určitě brzdí," dodal Hitzlsperger.

Jankto je první známější aktivní fotbalista, jenž se k homosexualitě přiznal. Na podzim 2021 oznámil, že je gayem, australský hráč Josh Cavallo, o pár měsíců později ho následoval teenager z Blackpoolu Jake Daniels, což byl průlom v anglickém fotbale. Reakce byly tehdy pozitivní, obdivně a pochvalně reagovali například střelec Tottenhamu Harry Kane, bývalí angličtí reprezentanti Gary Neville či Rio Ferdinand nebo tehdejší britský premiér Boris Johnson.

Veřejně podporuje komunitu LGBT také kapitán londýnské Chelsea César Azpilicueta. „Mám přátele, kteří jsou gayové, a rád bych přispěl k tomu, aby se cítili příjemně. Pokud vidím nebo slyším komentáře, které jsou nemístné, co nejdřív to řeším," konstatoval Azpilicueta v pořadu The HangOut, který zaštiťovala třeba stanice Sky Sports.

„Nejdůležitější pro mě je vytvořit prostředí, kde se budou všichni cítit bezpečně. Nejen tím, že budeme dělat jako doposud kampaně, které jsou úžasné, ale také zvyšovat povědomí ve světě. Víme, jak mocný fotbal je, ale také se snažíme ono prostředí kdekoliv vytvářet každý den," uvedl španělský obránce ve zmíněném pořadu před pár týdny.

Probíral se i výstup Danielse. Mluvilo se o něm v kabině Chelsea? „Samozřejmě jsme o tom hovořili, byla to velká zpráva. Řekl bych, že to byl skvělý příklad statečnosti. Ale myslím, že takovéto věci bychom měli brát normálně, pokud se stanou," vyjádřil se Azpilicueta.

Reklama

Související témata: