Hlavní obsah

Jankto stihl krátký debut, fanoušci skandovali, aby Hancko zůstal

Plzeň i Slavia těsně zvítězily, Sparta nemohla zůstat stranou. Olomouci měla co vracet, v dubnu nečekanou porážkou na Hané ztratila reálné šance na titul. Letenským fotbalistům pomsta vyšla, tým vedený exsparťanským koučem Jílkem porazili 2:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jáchym Šíp ze Sigmy Olomouc a Jakub Jankto ze Sparty Praha.

Článek

Nasadí Sparta hned svoji čerstvou posilu? Fanoušci byli zvědaví na Jakuba Jankta, který sedl v Madridu do auta a ve středu podepsal hostování na Letné z Getafe s opcí.

Jankto se v základní jedenáctce neobjevil, usedl na lavičku. „Měl jsem delší pauzu i vlivem zranění v reprezentaci. Týden byl hodně intenzivní, ale už bych část zápasu stihl," popsal Jakub Jankto svůj stav pro O2 TV Sport.

Sestava domácích byla rozhodne nečekaná. Marodku nově rozšířili Čvančara a Pešek, mezi náhradníky zůstal také Zelený, který zatím patřil k nejlepším.

Hodnotíme Jakuba Jankta jako posilu Sparty v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Spartě samozřejmě přišlo vhod, že Karabec po Höjerově centru brzy otevřel skóre.

Jinak se ale Letenští trápili. Ve druhém poločase kopali penaltu, Macík ji ovšem Julišovi lapil. Pojistku přidal až prudkou střelou obránce Höjer, který navázal na svou minulou trefu v Českých Budějovicích, kde si zapsal vůbec první branku v české lize.

V 80. minutě přišel na hřiště i Jankto, šestadvacetiletý debutant. „Velká věc, nikdy jsem českou ligu nehrál," usmál se exslávista, který odešel do světa před osmi lety z dorostu.

Posilu přivítalo publikum bouřlivým aplausem, kotel pak spustil pokřik Jude Slavie.

„Sampi tu s námi není ani týden, ale měl jsem z něj dobrý pocit dřív, než přišel. Vedli jsme spolu kvalitní rozhovory, během nichž jsem ho poznal blíže. Má nespornou kvalitu a zkušenosti z reprezentace a velkých lig, z mezinárodního fotbalu," předesílá trenér Brian Priske.

Které talenty sledovat ve Fortuna lize? Diskuse z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Od posily si hodně slibuje. „Jakub je osobnostně dobrý kluk, zároveň chce vyhrávat. Umí vybudit ostatní k lepším výkonům, povzbudit je, což je potřeba. Zná českou ligu, přestože v ní žádný zápas zatím nesehrál. Zná jazyk, adaptace pro něj není složitá," vypočítává kouč.

Spartě naopak hrozí ztráta kapitána Hancka, který došel pro penaltu. O slovenského stopera eminentně usiluje Feyenoord Rotterdam, který však zatím stále nesplnil finanční podmínky pražského klubu. Fanoušci po utkání skandovali, aby zůstal. Také Priske věří, že nešlo o poslední Hanckovo představení v rudém dresu.

„Nechci o něj přijít, je to skvělý hráč, náš kapitán. Dělám, co můžu, snažím se mluvit s ním každý den, nabídnout mu vizi pro celou sezonu. Teď je to na něm a na Tomáši Rosickém, jak se rozhodne," popisuje dánský trenér klíčovou situaci.

Reklama

Související témata: