Hlavní obsah

Jílek: Na Letnou se vracím s příjemnými pocity. Odchod Jemelky? Velký zásah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelých devět měsíců měl Václav Jílek možnost vést Spartu, v neděli v rámci třetího kola Fortuna Ligy opět cestoval na Letnou jako staronový trenér Olomouce. Jenže ani napodruhé neuspěl a nenavázal tak na domácí dubnovou výhru, kdy Sigma v posledním kole základní části sezony 2021/2022 zmařila šance Sparty bojovat o titul. Jílek přiznává, že se do Prahy vrací rád a oceňuje zejména kulisu, která na Letné panuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sigmy Olomouc Václav Jílek.

Článek

Když v únoru 2020 nahradil Jílka na lavičce Sparty Václav Kotal, byla Sparta až pátá v tabulce, nehrála evropské poháry a její výsledky ani projev na trávníku nebyly uspokojivé. Sám Jílek se nacházel v nelibosti zejména u fanoušků.

Dva roky uplynuly a 46letý kouč se vrátil do Generali Česká pojišťovna Areny už podruhé jako znovu angažovaný lodivod Olomouce, ze které v roce 2019 na Letnou přišel. „Vracím se s příjemnými pocity. Stále potkávám hodně lidí, se kterými jsem měl dobrý vztah. Samozřejmě na Letné je fotbalové prostředí a je radost pro hráče nastupovat před takovou kulisou," řekl Jílek po nedělním duelu, který před více než 14 tisíci diváky Sigma prohrála 0:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Casper Hojer ze Sparty Praha střílí gól.

Zatímco doma na svého někdejšího zaměstnavatele v dubnu vyzrál, na Letné se mu po přesunu zpět na Moravu nedaří. Ani druhé střetnutí neproměnil v zisk bodu, poprvé neuspěl v červenci 2021, kdy jeho svěřenci padli 2:3.

„Dnes jsme nepřispěli ke kvalitě utkání, jak jsem si před zápasem představoval. Sparta vyhrála zaslouženě. Náš největší kámen úrazu? Nebyli jsme ochotní a odvážní udělat rozdílovou věc. Sparta složité situace před brankou zvládala, my ne. Kvalita byla na její straně," zhodnotil Jílek nedělní prohru, během níž Olomouc ani jednou nevystřelila na bránu.

Jemelka patří mezi nejlepší stopery v lize

Sigma začala duel se třemi stopery Lukáš Vraštilem, Vítem Benešem a Florentem Poulolem. Jenže hostům se herně nedařilo a vše vyvrcholilo inkasovaným gólem už v 10. minutě z kopačky Adama Karabce. Změna na čtyři obránce Olomouci pomohla a minimálně po zbytek poločasu byla vyrovnaným soupeřem.

Právě se složením defenzivy má momentálně Jílek starosti. Do Plzně totiž odešel stoper s reprezentačními zkušenostmi Václav Jemelka. „Je to zásah velký, patří mezi nejlepší stopery v lize. Ale Venca tady není a musíme se s tím vypořádat. Ale nemyslím, že utkání bylo o nekvalitě stoperů, dopředu jsme měli být údernější," nastínil kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Jemelka z Viktorie Plzeň.

Olomouc se třech odehraných kolech nachází na desátém místě ligové tabulky, když nedokázala navázat na úvodní skalp Baníku Ostrava a kromě Sparty podlehla také doma Zbrojovce Brno.

Naopak Pražané se po vyřazení z předkola Konferenční ligy s norským Stavagerem a prohře v prvním kole doma s Libercem zvedají. Po triumfu v Českých Budějovicích a právě doma s Olomoucí ztrácí z šestého místa na vedoucí Bohemians a Zbrojovku pouhý bod.

Reklama