Hlavní obsah

Jarní trápení Slovácka. Svědík z týmu vyždímal maximum, řez bude bolet, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna výhra, jedna remíza a pět porážek. Jarní bilance fotbalového Slovácka děsí, stejně je na tom už jen předposlední Karviná. Tým trenéra Martina Svědíka přezimoval na čtvrtém místě, ovšem teď je šestý čili na hraně pro nadstavbovou skupinu o titul. „Sešup Slovácka? Je mi to líto, ale jednou to asi přijít muselo,“ řekl bývalý reprezentant Jan Rajnoch v pořadu Přímák na Sport.cz.

Svědík už ze Slovácka vyždímal maximum. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

V předchozích třech sezonách pokaždé skončilo v první pětce a předloni slavně vyhrálo MOL Cup. Navíc dvakrát po sobě ochutnalo evropské poháry včetně hlavní fáze Konferenční ligy na podzim 2022. Slovácku se povedl i loňský podzim, jenže na jaře se trápí. Stárnoucí tým už není tak svěží jako dřív, sráží ho zbytečné chyby a doplácí i na rezervy v ofenzivě: v sedmi letošních zápasech vstřelil jen osm gólů. Že by začátek konce?

„Myslím, že i trenér Svědík ví, že už z kádru vyždímal maximum. Skoro mě až překvapuje, že to Svědík a jeho kádr vydrželi tak dlouho. Jednou jim ale musel dojít dech. Zvlášť když si přičteme absenci zraněného stopera Michala Kadlece, který na Slovácku drží obranu a je hodně znát, když chybí,“ vykládal Rajnoch.

Sám ve Slovácku hrál přes dva roky, ovšem nejúspěšnější éra klubu z Uherského Hradiště přišla až s vyhlášeným pracantem Svědíkem. Misi v Uherském Hradišti načal v listopadu 2018 a po slávistovi Jindřichovi Trpišovském je druhým nejdéle sloužícím koučem v lize.

„Svědík ve Slovácku odvedl úžasnou práci, ale teď už je to hraně. Kádr se za poslední dobu moc nezměnil, v zimě přišly jen dvě posily. Svědík by si možná představoval větší obměnu týmu, ale možnosti Slovácka asi nejsou takové. Klub moc nemůže brát ani z mládeže, protože se mu v dorostenecké lize příliš nedaří. Je potřeba udělat velký řez, aby to nešlo ještě víc z kopce,“ poznamenal Rajnoch.

Letmý pohled do tabulky: Slovácko je čtyři kola před koncem základní části šesté o skóre za Mladou Boleslaví a na sedmý Liberec má k dobru čtyři body. „Pořád věřím, že trenér dokáže do týmu nalít sebevědomí a Slovácko zvládne závěr základní části tak, aby se udrželo v první šestce,“ pravil Rajnoch.

Zmínil ještě jeden potřebný cíl pro Slovácko: nastavení skautingu. V zimě přišli jen rakouský útočník Marko Kvasina (na jaře 110 ligových minut) a slovenský záložník Patrik Blahút, jenž do týmu dobře zapadl. „V posledním zápase se Slavií podal dobrý výkon, ale chtělo by to přivést další nové hráče. Z nižších soutěží, z mládeže, z okolních států,“ nastínil Rajnoch. „Tohle bude práce na delší dobu a klub musí počítat s tím, že to bude trochu bolet.“

Reklama