Hlavní obsah

Jedna facka za druhou. Sparta je pod dekou, potvrzuje Horňák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před koncem základní části na Letné doufali, že budou v nadstavbě nejen míchat kartami, ale také sami o titul hrát. Od nečekané porážky v Olomouci však fotbalová Sparta dostává jednu facku za druhou, naposledy ve středu doma podlehla Slovácku 1:2. Letenští nevyhráli v lize třetí zápas po sobě a čtvrtý z posledních pěti. „Kluci jsou pod dekou,“ cítí trenér Michal Horňák, který dostal za úkol dokončit sezonu a dovést tým do odloženého finále domácího poháru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Michal Horňák během utkání s FC Slovácko.

Článek
Fotogalerie

Všechno se Spartě bortí pod rukama. Jestli se v poslední době mohla na něco spolehnout, tak aspoň na domácí zápasy. Od loňského ledna na Letné v lize 25x za sebou neprohrála (z toho 22 vítězství) a v sezoně tam získala 45 z celkových 70 bodů.

Jenže hned dva dny po odvolání Pavla Vrby o svou poslední jistotu přišla.

„Výsledek je zklamání. Šli jsme do utkání i s obměněnou sestavou s tím, že chceme vyhrát. Začali jsme trochu nervózně. Prvních pár minut se mladí hráči trochu oťukávali. Proměnili jsme penaltu, ještě i začátek druhého poločasu šel. Zlomový bod byl vyrovnávací gól soupeře. Od té doby už spokojený s naší hrou určitě nejsem," líčí Michal Horňák.

Spartu po pondělním odvolání kouče Vrby povede do konce sezony, krátce už ji trénoval před třemi lety.

Mužstvo nenalezl v dobrém rozpoložení. „Samozřejmě kluci po nedobrých výsledcích z poslední doby nevypadali moc dobře. Padla na ně deka. Bylo vidět, že nejsou v pohodě a že to na nich zanechalo stopy."

Tým ještě čeká nedělní derby na Slavii a ve středu finále domácího poháru na hřišti Slovácka. V původním termínu minulou středu se kvůli nezpůsobilému terénu nehrálo.

„První dny u týmu jsme hlavně chtěli hráče naladit a dostat do nich energii. Dostat je do psychické pohody před posledními zápasy," říká Horňák.

Sparta bude bojovat o pohár pod vedením Michala Horňáka. Je to dobrá volba? Řešíme v pořadu Přímák...Video: Sport.cz

Po nedělní porážce v Plzni bylo jisté, že Sparta v lize skončí třetí. Nebylo žádným překvapením, že na domácím trávníku pak protočila sestavu. Na lavičce začal také Adam Hložek.

„Nehrál z taktických důvodů," poznamenává kouč.

Síly teď rozkládá také Slovácko, které obsadí čtvrtou příčku. Pro oba soupeře je teď prioritou odložené finále.

„Taktika hrála ve vzájemném duelu svoji roli. Dále pak únava hráčů, u některých fyzická, u dalších psychická. A také těžký program. Nevím, jestli se dá mluvit o odkrytí karet. Mančafty spolu hrály tolikrát, že se znají dokonale," poukazuje po třetí vzájemné konfrontaci v sezoně.

I kdyby chtěl Horňák něco zásadního měnit, moc prostoru nemá.

"Vzhledem k tomu, že se hraje středa - neděle - středa, času moc není. Do každého zápasu půjdeme s nějakým plánem a budeme mít taktiku. Času ale opravdu moc není. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet," krčí rameny. „Kluci si potřebují odpočinout psychicky i fyziky, aby se dostali z únavy. Čekají nás dva těžké zápasy. Nejsme v pozici, abychom vypustili derby, ani pohár, ke kterému se upínáme," dodává.

K áčku povýšil z béčka. Sezonu u prvního týmu dokončoval již před třem lety.

„Výhoda je, že jsem věděl, do čeho jdu. Tehdy jsem byl v jiné situaci. S týmem za trenéra Ščasného jsem byl půl roku. Znal jsem všechny hráče podrobně. Věděl jsem, jak se chovají v určitých situacích, jaké je jejich psychické rozpoložení. Toto jsem teď sledoval v uvozovkách zpovzdálí," srovnává vicemistr Evropy z roku 1996.

„Viděl jsem zápasy áčka, ale když nejste na tréninku a s hráči v kabině, tak jste v menším hendikepu. Na druhou stranu díky tomu mám pohled zvenčí. To může být naše výhoda," doufá Horňák.

Reklama

Související témata: