Hlavní obsah

Lepší odejít o dva tři roky dříve než skončit o jeden pozdě, trvá si Dočkal na svém

Speciální a emotivní. Takové bylo kapitánovo poslední utkání na letenském trávníku v kariéře. Pro fotbalovou Spartu posledních dnů je příznačné, že třiatřicetiletý Bořek Dočkal se s fanoušky loučil po porážce 1:2 se Slováckem. Oba soupeři se za týden utkají ještě v Uherském Hradišti ve finále domácího poháru. Bývalý kapitán národního týmu tak ještě dostane šanci zakončit hráčskou kariéru vítězstvím.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty Praha se loučí s fanoušky po utkání se Slováckem.

Článek
Fotogalerie

Během pondělí oznámil nečekaný konec kariéry. Ve středu proti Slovácku se tak s ním fanoušci v posledním domácím utkání loučili. „Vážím si každého jednotlivého momentu večera. Když jsem koukal po tribunách, tak myslím, že přišli i lidi, kteří by třeba jinak nedorazili, ale chtěli mi naposledy zamávat. Toho si moc vážím. To asi nejemotivnější pro mě bylo až teď na konci, když jsem viděl slzy dojetí v očích některých lidí," líčí své pocity.

Co se vám honilo hlavou v 60. minutě, když vás střídal Adam Hložek a celý stadion aplaudoval?

Spousta věcí, už celý den. Bylo víc momentů, kdy se chce člověk soustředit a brát zápas jako každý jiný, okolnosti mu to ovšem nedovolí. Určitě večer, na který nikdy nezapomenu. Dorazili i lidi, kteří jsou v mé kariéře a životě důležití. Všechno jsem vnímal a byl to pro mě výjimečný večer. Budu si ho navždycky pamatovat, i když zápas nebyl podle našich představ.

V prvním poločase jste vybojoval penaltu. Kopat jste ji nechtěl?

V den zápasu mi blesklo hlavou, že jsme ji v poslední době nekopali, že už by mohla přijít. Jenže bychom neměli nic měnit, Dávid Hancko je proměňuje. Šlo o ligový zápas, nebylo by dobré stavět ho do exhibice nebo rozlučkového utkání. Koukl na mě, ale míč jsem mu nechal.

Určitě byste chtěl vyhrát poslední zápas v kariéře. Za konstelace, v jaké Sparta v posledních týdnech je, jak těžké bude za týden porazit Slovácko na jeho půdě?

Finále bude dost výrazně jiný zápas než teď v lize. Nebojím se, že bychom na koci sezony síly nenašli. Víme, že jde o trofej. Lépe by se nám určitě nastupovalo s vědomím, že jsme v laufu, že vyhráváme. Ale každé finále je specifické, aktuální forma v něm až tak roli nehraje.

Dočkala bych chtěl mít v týmu, říká trenér Josef Csaplár.Video: Sport.cz

Hodně vám porážka domácí loučení pokazila?

Lepší by bylo vést 3:0, chytnout lidi, aby pak atmosféra byla lepší. Už jsem ale zažil zápasy, které přebijí výsledek.

Svým rozhodnutím skončit jste nemile překvapil spoustu lidí. Neřekl jste si v posledních hodinách, že jste se přece jen unáhlil?

Ne neřekl, nebylo to rozhodnutí posledních týdnů nebo jednoho zápasu. Šlo o rozhodnutí dlouhodobé, měl jsem dost času přemýšlet. Argumentů pro konec bylo výrazně víc než pokračovat. Sám jsem čekal, co se mnou bude dělat, až to budu oznamovat v klubu, klukům v kabině, pak udělat veřejné prohlášení. Jestli budu váhat, budu nervózní. Nic takového nepřišlo.

Trenéři Petr Rada a Zdeněk Ščasný, kteří vás dříve vedli, se shodují, že byste měl ještě dvě tři sezony co dát jak Spartě, tak lize. Bude se vám s takovou pochvalou končit líp, nebo hůř?

Mnohem líp se mi bude žít s pocitem, že jsem skončil možná o dva tři roky dřív, než abych končil o rok pozdě...

Reklama

Související témata: