Hlavní obsah

Jedno z nejlepších utkání v sezoně, cení si Vrba po Baníku. Odpočatá Sparta ukázala sílu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sobotní šlágr fotbalové ligy nezklamal. Sparta po výhře 2:1 nad Baníkem Ostrava ztrácí na vedoucí Plzeň čtyři a na Slavii tři body. Oba lídři se spolu utkají v neděli večer ve Štruncových sadech. „Odehráli jsme jedno z nejlepších utkání v sezoně,“ pochvaluje si trenér Pavel Vrba. Rád by se s letenským mužstvem dostal na dostřel oběma vedoucím týmům.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha děkují fanouškům po utkání s Baníkem Ostrava.

Článek
Fotogalerie

Hosty poslal na Letné do vedení už v osmé minutě Jaroslav Svozil, ale Pražané ještě v prvním poločase zásluhou Adama Hložka a Tomáše Wiesnera obrátili stav. Ve druhém poločase si Sparta vytvořila řadu šancí, jenže žádnou z nich neproměnila.

Berete třetí výhru v řadě jako potvrzení, že výkony mužstva jsou na vzestupu?

Dobře víte, jaký jsme měli program na začátku jara. Šest zápasů během tří týdnů. Nemělo to takovou šťávu a agresivitu. Nemělo to věci, které vidíme, když hrajeme klasický týden. Nebo máme dokonce přestávku. Pak se na zápas víc připravíte kondičně i takticky. Máte víc prostoru. Bylo vidět, že hráči byli odpočatí, připraveni takticky i fyzicky. Zápas měl náboj. Z naší strany i ze strany Baníku. Jsem rád, že jsme ho zvládli. Oboustranně jedno z nejlepších utkání, která jsem tady viděl.

Výhra je o to cennější, že jste nejlepší pasáž předvedli po úvodním gólu Baníku, že?

Nevím, jestli nám Baník pomohl, že nám dal gól... (úsměv) Byl bych radši, kdyby nedal, ale o to víc si cením, že jsme skóre otočili a kvalitu předvedli. Odehráli jsme jedno z nejlepších utkání v sezoně. Jenom mě mrzí, že jsme z řady dalších brejkových situací nedokázali výsledek pojistit. Závěr mohl být klidnější.

Jaký výsledek si přejete v nedělním zápase Plzně se Slavií? Remízu, jež by byla pro oba ztrátou?

Radši neříkám, co bych si přál. Když přání vyslovím, tak se nesplní. Počítat přece umíte... Abychom se dostali na dostřel oběma, to je pro nás v neděli večer nejlepší výsledek.

Zdálo se, že oba góly jste vstřelili po secvičených akcích.

Vždycky rozebíráme soupeře, jeho postavení. Hledáme nějakou mezeru ve standardních situacích, abychom z ní těžili a měli výhodu. Hráči dostali potřebné informace. Jednu jsme bohužel neuhráli. Roh po naší špatné rozehrávce byl úplně zbytečný. Svozil pak měl obrovský prostor. Na druhou stranu musím pochválit hráče, že při našich útočných rohových kopech a standardkách jsme byli dostatečně důrazní. Nejenom kvalitou zahrání, ale i důrazem jsme byli úspěšní. Proto jsme vyhráli 2:1.

Velmi dobrý výkon podal kapitán Bořek Dočkal. Po sezoně mu končí smlouva, v zimě jste říkal, že o jeho budoucnosti si více řeknete v březnu. Začíná duben, takže...?

Můj názor na něj znáte. Bořek je určitě výborný fotbalista. Hráč, který je hlavně v předfinální fázi pro mužstvo strašně důležitý. V takových zápasech dokazuje svoji kvalitu, pomáhá nám v mezihře a v nadstavbě. Z mého pohledu potvrzuje, co si o něm myslím.

A co obránce Casper Höjer, jenž většinu podzimu promarodil?

Byl jsem až překvapený, v jakém stavu přišel. Ze začátku měl problémy hned po 30 minutách. Poslední půlrok mu hodně pomohl. Je mnohem víc vidět, je aktivnější a mnohem víc se teď zapojuje do útočné fáze. Je dobře, že máme tvořivého levého beka. Dokáže dobře zvládnout defenzivu a v útoční fázi je dostatečně kvalitní. Dokáže finální fázi podporovat tak, jak bychom chtěli.

Klíčové také bylo, jak si stopeři poradili s kanonýrem Almásim.

Určitě důležité. Je strašně silný při hlavičkách, využívá svojí výšky, hledají ho ve vápně. O přestávce jsme hráče upozorňovali, že jsme nebyli dostatečně důrazní. Ať si dávají doopravdy pozor. Jsem rád, že jsme to splnili, v předfinální fázi jsme mu prostor nedali. To byl důvod, proč jsme Baník po centrech do stoprocentní šance nepustili.

Reklama

Související témata: