Hlavní obsah

Ještě jedna trofej pro Štajnera a spol.! Liberecké legendy vysekly brazilské představení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý autokar se prodírá houfy fanoušků, kteří kráčejí na fotbalový stadion v jihomoravských Ratíškovicích. Vzápětí z něj vystupují Jiří Štajner a spol. Borci, kteří psali nejen historii libereckého Slovanu, ale i české nebo slovenské reprezentace. „Vítejte v Raťkách," zdraví je nadšeně místní. A nabízejí víno, pivo, slivovici, klobásy. Repríza finále někdejšího Poháru ČMFS z roku 2000 (Slovan tehdy druholigového soupeře porazil 2:1) může začít.

Foto: Tomáš Čarnogurský, FC Slovan Liberec

Liberečtí vítězové Poháru ČMFS z roku 2000 po úspěšné repríze finále na stadionu v Ratíškovicích.

Článek
Fotogalerie

„Připravovali jsme se důkladně, svědomitě, chceme pohár obhájit. Pivo si s vámi rádi dáme až po zápase," sděloval pár minut před výkopem do mikrofonu Jiří Štajner, který se Slovanem získal dva mistrovské tituly a v české reprezentaci zvládl natočit 37 startů. Během 5hodinové cesty z Liberce ale bylo přece jen potřeba doplnit i tekutiny, obsahující vitamín B. Parta, která v sezoně 2001/2002 získala pro Liberec historicky první ligový titul a dokráčela do čtvrtfinále Poháru UEFA, se sešla po roce. Někteří její členové se však viděli po 20 letech.

V sobotu proti sobě sice nevyběhly zcela totožné základní sestavy jako před 22 lety na Strahově, nicméně z poloviny určitě. Liberci chyběl například autor obou finálových branek, argentinský útočník Lazzaro Liuni. Zastoupil ho však výtečně nedávný slovenský reprezentant Filip Hološko. Na lavičkách pak seděli stejní trenéři: na domácí Vlastimil Palička, na liberecké legendární Ladislav Škorpil.

„Příprava na zápas, jak u mě bývá zvykem, bude naprosto atypická. A sice, že sestavu určí defenzivní hráči v čele s Janů a brankář Hauzr. Důvod je prostý. Aby si vybrali tak kvalitní hráče před sebou, ani na ně vzadu nic nezbylo. Vždycky měl nejvíc keců Janů, věřím, že se toho zhostí se ctí," pronesl Škorpil v kabině před utkáním. Vzápětí připomněl historku, kterou umí podat dokonale pouze on.

„Janů je vůbec nezapomenutelnou postavou. Žádný jiný kretén by nedokázal to co on. Na start přípravy do Nymburka se dostavil podle očekávání pozdě africký útočník Gyan Baffour. S klasickým zdůvodněním, že přijel nejdřív, co mohl, neboť letadlo, které mělo letět, neletělo. Exot Janů se dokázal krémem na boty načernit tak, že na trénink přišel jako bota. Na zádech leukoplastí si napsal jméno Baffour. Jinak, mám k vám jedno přání, abyste se před výkopem podívali do občanek, kolik vám je roků, a toto klání ve zdraví přežili," prohlásil Škorpil.

Štajner, Čapek, Hodúr, Kožuch, Lexa a další převedli společně s Ratíškovickými dvěma tisícovkám diváků parádní představení. Byť pohybově už to pochopitelně nebylo úplně dokonalé. Volej, kterým domácí Petr Vybíral vyrovnával na 1:1, by aspiroval na gól roku. Parádní byla i cizelérská trefa Čupra šajtlí na 1:2, stejně tak Štajnerův pohotový volej zblízka, kterým zpečetil pro Slovan obhajobu.

Triumfální cesta pod Ještěd

„Na náš systém krátkých brazilských přihrávek si nikdo nepřijde," smál se záložník Pavel Čapek. „Vás vždycky porazíme," provokoval naoko na pozápasovém setkání Tomáš Janů, který s Libercem získal všechny tři mistrovské tituly. „Ale jo, byli jste dobří," uznale pokyvoval hlavou 44letý Pavel Zavadil, který ještě v uplynulé sezoně pomáhal Brnu k postupu do první ligy. „Ligu už ale hrát opravdu nebudu," dodal vzápětí.

Liberečtí zamýšleli, že vyrazí pod Ještěd hodinu po zápase, díky pohostinnosti Ratíškovických se rádi zdrželi mnohem déle. Místní pivo Mazák teklo proudem, naplno se rozběhla ochutnávka vín. Triumfální jízda do domů, zpestřená zastávkami na benzínových pumpách k doplnění tekutin a nezapomenutelným zpěvem Martina Čupra, dlouhý čas nejmladšího hráč české ligy, skončila v neděli nad ránem.

Tentokrát Štajnera a spol. nevítalo plné hlavní náměstí jako v roce 2000, obhájcům to však pramálo vadilo. Ani to, že si tentokrát nezahrají proti Liverpoolu, jako díky tehdejšímu triumfu. Čeká je naopak lízání ran. „Pánové, objednávám doktory, maséry, do soboty se dejte do kupy, jdeme zase na to. Doubí volá," prohlásil Štajner, že na čerstvé obhájce domácího poháru čeká za pár dnů v Liberci další „brazilské" představení.

Ratíškovice - Liberec 1:3 (Vybíral - Hološko, Čupr, Štajner)
Liberec: Hauzr, Lexa, Janáček, Brezinský, Janů, Čupr, Neumann, Čapek, Štajner, Hološko, Hodúr, Kožuch, Volšík, Čarnogurský, Kleibl. Trenér Ladislav Škorpil.
Ratíškovice: Barcuch, Bábíček, Hrotek, Kaloč, Kordula, K. Kulyk, Oršula, Urbánek, Zavadil, Zemánek, Vacula, Vanďurka, Janošek, Pelíšek, Susko, Vybíral, Toman. Trenér Vlastimil Palička.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články