Hlavní obsah

Jurásek už patří Benfice, je jejím druhým nejdražším obráncem v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podepsáno. Fotbalový obránce David Jurásek už je hráčem slavné Benfiky Lisabon, do kádru portugalského mistra a čtvrtfinalisty posledního ročníku Ligy mistrů přestoupil dvaadvacetiletý rodák z Dolního Němčí ze Slavie. Český vicemistr za něj dostane 14 milionů eur (334 milionů korun). Reprezentační bek podepsal v Benfice smlouvu na pět let s výstupní klauzulí v hodnotě téměř dvou miliard korun!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Jurásek

Článek

V sobotu se Jurásek rozloučil s nyní už bývalými spoluhráči ze Slavie, realizačním týmem a dalšími členy červenobílé výpravy a odpojil se od nich ze soustředění v Rakousku. V neděli nabral směr Lisabon a v pondělí po absolvování zdravotní prohlídky stvrdil svým podpisem dosud životní kontrakt. Od nové sezony bude hrát za osmatřicetinásobného mistra Portugalska.

Stál 14 milionů eur, Slavia má mít ještě podle zpráv z Portugalska desetiprocentní podíl z dalšího prodeje. Výstupní klauzule Juráska činí 80 milionů eur (1,9 miliardy korun).

Jurásek je druhým nejdražším obráncem, který kdy do Benfiky přišel. Víc stál jen stoper Nicolás Otamendi, jenž přišel do klubu s orlem ve znaku z Manchesteru City před třemi lety za 15 milionů eur. Po Tomáši Součkovi, za nějž zaplatil West Ham více než půl miliardy korun, se Jurásek stal zároveň druhým nejdražším hráčem, kterého Slavia ve své historii prodala.

„Zatím si nedokážu ani připustit, že se to děje," usmál se Jurásek v posledním rozhovoru pro slávistický web. „Moje fotbalová cesta nějak probíhala a jsem za to strašně rád. Byly tam hezké i nehezké věci, ale převládaly ty krásné. Hlavně v posledním roku a půl. Užívám si to," dodal.

Dosud trojnásobný český reprezentant by měl na pozici levého obránce nahradit Alejandra Grimalda, jenž odešel do Leverkusenu. V týmu se potká například s mistrem světa Argentincem Ángelem Di Maríou, jenž se do Benfiky nedávno vrátil po třinácti letech po konci smlouvy v Juventusu.

Právě s Di Maríou a Otamendim se Jurásek v úterý vydá za novými spoluhráči na soustředění do Anglie, všichni tři a s nimi prezident klubu Rui Costa poletí soukromým letadlem. Tam se připojí k týmu, který vede Roger Schmidt. Jeho členy jsou také bývalí slávisté – pravý bek Alexander Bah a útočník Petar Musa – či portugalský šutér Goncalo Ramos, brazilský křídelník David Neres nebo záložník Orkun Kökcü, čerstvá akvizice z Feyenoordu Rotterdam.

O Juráska se zajímala řada klubů z elitních evropských ligy jako Nice, Wolfsburg nebo Lipsko. Řešilo se to dlouho, poslední období už vše směřovalo k Benfice. „Bylo to úplně všude, že přestup je na spadnutí. Teď je to oficiální, myslím, že se ulevilo nejenom mně, ale i spoustě mým blízkým. Prožíval jsem to hodně, to by vám mohli kluci tady (ve Slavii) vyprávět, že jsem úplně nebyl ve své kůži. Jsem rád, že to dopadlo a těším se," prohlásil Jurásek.

„Slavii jsem vděčný za všechno. Posunula ve fotbalovém i osobním životě, potkal jsem tady spoustu skvělých lidí, se kterými jsem se fakt sblížil. Všechny tady mám hrozně rád, celý ten rok a půl, i když je to krátká doba, tak jsem si hrozně užil. Myslím, že na něj budu do smrti vzpomínat," poděkovala čerstvá posila portugalského giganta sešívaným.

Reklama