Hlavní obsah

Uvidíme, jak ustojí tlak. Ale klub vybral dobře, říká o Juráskovi legenda Benfiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobně jako před rokem Adama Hložka čeká i Davida Juráska nová životní i fotbalová etapa. Přesun z největších českých celků do evropských velkoklubů v sobě skrývá hlavně ze začátku angažmá mnoho nástrah. Jurásek, 22letý levý obránce, bude nově bojovat o místo ve slavné Benfice Lisabon. „Zásadní je psychická stránka," upozorňuje bývalý hráč portugalského celku Álvaro Magalhães.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Jurásek a trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský během utkání s Mladou Boleslaví.

Článek

„Uvidíme, do jaké míry dokáže Jurásek ustát tlak, který přichází jak zevnitř klubu, tak hlavně zvenčí. Fanoušci na něj budou tlačit. Vždy vyžadují, aby hráč odevzdal maximum a opravdu ukázal své kvality," říká Magalhães v rozhovoru pro web abola.pt.

Magalhães jistě ví, o čem mluví. V 80. a 90. letech odehrál za Benfiku přes 200 utkání, navíc rovněž na pozici levého obránce. Získal čtyři tituly, tři domácí poháry a připsal si také dvacet startů za portugalskou reprezentaci.

V klubu ho berou jako jednoho z nejlepších levých obránců, který kdy dres Orlů oblékal. „Jsem přesvědčen, že Benfika vybrala dobře. Ve své struktuře má kompetentní lidi, kteří umí vytipovat vhodné hráče. Musí podepsat fotbalisty, kteří budou hájit jméno klubu a vydrží tlak spojený se vším, co se děje. Všechno začíná už mimo hřiště," naráží Magalhães na fakt, že Benfika v uplynulé sezoně po tříleté odmlce vybojovala titul a závazky do dalšího ročníku jsou tak veliké.

Český obránce přichází do klubu ve chvíli, kdy levý kraj defenzivní linie uvolnil Alejandro Grimaldo, jenž odešel do Leverkusenu. V týmu se potká například s mistrem světa Argentincem Ángelem Di Maríou. Ten se po konci v Juventusu vrátil po třinácti letech.

Cílem rodáka z Uherského Hradiště je jistě získat už od začátku co největší minutáž. Tomu může nahrávat i fakt, že portugalský gigant pravidelně hraje evropské poháry a dochází tak k časté rotaci sestavy.

„Když chcete, aby tým vyhrával, musí mít pevný základ. Pak se snažíme podepsat hráče pro vylepšení specifických pozic. Tým jako Benfika, který se chce prezentovat ve všech soutěžích, musí mít 20 až 25 velmi schopných fotbalistů," dodává Magalhães.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Čvančara a David Jurásek oslavují gól na 2:0 proti Polsku.

Juráskův přestup v hodnotě 14 milionů eur (334 milionů korun) a dalších bonusů bude druhým nejdražším prodejem v historii Slavie. Víc stál jen záložník Tomáš Souček, jehož kupoval West Ham v roce 2020 v přepočtu za více než půl miliardy korun.

Web abola.pt upozorňuje, že takovou sumu ještě Benfika za žádného beka nedala. Dosavadní rekord drží Dán Alexander Bah, jenž do Portugalska dorazil v roce 2022 rovněž ze Slavie za přibližně 8,5 milionů euro. „Vzhledem k věku a kvalitám, kterými se může Jusrásek chlubit, by jeho hodnota mohla v příští sezoně ještě vzrůst," předvídají novináři.