Hlavní obsah

Károlyi bere rozhodnutí soudu jako satisfakci pro svou komisi

Satisfakce pro disciplinární komisi fotbalového svazu - tak charakterizoval její předseda Alexander Károlyi dnešní rozhodnutí kroměřížského soudu, který potvrdil vinu funkcionářů a rozhodčích zapletených do korupčního skandálu v první lize. A přinese zřejmě i další kroky fotbalových orgánů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Alexander Károlyi.

Článek

Před disciplinární komisi se mohou vrátit rozhodčí Josef Dvořáček a Eduard Cichý, jejichž tresty původně odvolací komise ČMFS zrušila, v případě Petra Řehoře řízení zastavila samotná disciplinárka.

Soudce Karel Rašín ve čtvrtek třem funkcionářům a sedmi rozhodčím  v korupční aféře 1. FC Synot udělil peněžité tresty až do výše 300 000 korun a všem zakázal výkon činnosti v délce trvání od tří do pěti let. Károlyi poté uvedl, že cítí velkou satisfakci za práci své komise. "Již tehdy jsem tvrdil, že naše tresty odpovídají v plném rozsahu nejen platnému disciplinárnímu řádu, ale také, že jsou konzistentní s trestním řádem této země," uvedl fotbalový činovník.

Karolyi byl ještě tvrdší

Připomněl, že uprostřed roku 2004, kdy se jednání s obviněnými v kauze Synot odehrávala, řada lidí jeho komisi napadala kvůli nízkým trestům. "Jenže nakonec v některých případech jsou fotbalové tresty ještě tvrdší. Soudní zákaz výkonu činnosti se totiž podle všeho vztahuje pouze na dřívější funkce, zatímco podle rozhodnutí disciplinární komise nesmí působit už v žádné funkci v rámci fotbalu," upozornil Károlyi.

Před časem vzbudila pozornost informace, že bývalý sportovní ředitel Synotu Jaroslav Hastík pracuje pro fotbalový klub v Šardicích, ale to Károlyi už kdysi vysvětlil. "Od nás dostali potrestaní zákaz pracovat ve funkcích volených, jmenovaných a také ve statutárních orgánech klubů. Nemáme však právo bránit, aby někdo pracoval pro klub na smlouvu, třeba jako poradce," připomněl dnes funkcionář.

Čtvrteční výrok kroměřížského soudu umožní fotbalovému soudu, aby se k některým případům ještě vrátil. Až bude výrok pravomocný, komise se zřejmě vrátí ke zmíněným případům Dvořáčka a Cichého, stejně jako Řehoře, u něhož nebylo tehdy obvinění prokázáno a řízení bylo zastaveno.

Postupovali správně

Károlyi vysvětlil, že čtvrteční výrok je dalším důkazem toho, že fotbalové orgány postupovaly správně. "Soud už dříve zamítl jako neopodstatněné žaloby, které podali na fotbalový svaz pánové (rozhodčí Václav) Zejda, (obchodní ředitel vítkovického fotbalového klubu Radomír) Hruboň, (delegát ČMFS Jan) Prášil a fotbalový klub z Vítkovic," zdůraznil Károlyi. Projednány ještě ale nebyly žaloby, které na svaz podal Liberec a rozhodčí Jaroslav Gruber.

Další postup ČMFS ohledně vymáhání finanční náhrady, v němž dnes soud odkázal svaz na občansko-právní řízení, zatím nechtěl předjímat. "O tom svaz rozhodne až ve chvíli, kdy budou rozsudky pravomocné," uzavřel Károlyi. Svaz vyčíslil škodu způsobenou korupční kauzou na 54 milionů korun.

Reklama