Hlavní obsah

Když Švýcaři hrají se Srby, ožívá i politika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupinová fáze MS v Kataru se uzavře zápasem s potenciálem stát se jedním z vůbec nejvyhrocenějších na turnaji. Švýcarsko se popere se Srbskem o přímý postup z „géčka“ vedle Brazílie. A již tak silný náboj umocňuje politické napětí panující mezi Srbskem a Kosovem, kde mají klíčoví hráči helvétského kříže Granit Xhaka a Xherdan Shaqiri kořeny.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Xherdan Shaqiri a Remo Freuler slaví gól do kamerunské sítě

Článek

Bělehrad samostatnost Prištiny od roku 2008 neuznává. V minulém týdnu však alespoň oba sousedící státy utišily vleklý spor ohledně poznávacích značek.

Obě země se spolu utkaly ve skupině již na minulém MS a jejich první střet v historii se neobešel bez mezinárodního poprasku. Země helvétského kříže zvítězila 2:1 góly právě Shaqirihi a Xhaky a oba své trefy slavili kontroverzním gestem zkřížených rukou připomínající orla na albánské vlajce. „Gesto bylo pro lidi, nebylo namířené přímo proti soupeři," hájil se Xhaka. Srbsko po vyřazení podalo u FIFA na Švýcary stížnost, oba hráče asociace potrestala pokutou.

Že jde už o minulost? Ale kdepak. V minulém týdnu FIFA řešila pro změnu námitku Kosova proti Srbsku. Při jeho úvodním vystoupení na šampionátu proti Brazílii se v šatně objevila mapa země, kde bylo kosovské území překryto srbskou vlajkou s nápisem ‚Nevzdáme se'.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kamerun - SrbskoVideo: Česká televize

„Srbští hráči a diváci poškodili územní celistvost Kosovské republiky, hrozili násilím a agresí vlajkami, které slovy ‚nevzdáme se' vysílaly signál konfliktu a agrese směrem k Albáncům," stěžovala si kosovská asociace.

A dnes se proti Srbům postaví hráči kosovského a albánského původu. „My jsme Švýcarsko, oni Srbsko, toť vše. Jsme tu kvůli fotbalu, stejně jako oni," mírnil případné pnutí kapitán týmu Xhaka. Shaquiri předchozí utkání s Brazílií sice kvůli drobnému zranění vynechal, ale je pravděpodobné, že na klíčovou bitvu se do sestavy vrátí.

Sestřih utkání MS Švýcarsko - KamerunVideo: Česká televize

„Důležité je, že máme situaci ve svých rukách. Ani při porážce s Brazílií jsme nepodali špatný výkon, máme se od čeho odrazit," uvedl trenér Švýcarů Murat Yakin. Srbsko musí bezpodmínečně vyhrát. Helvétskému kříži stačí i remíza v případě, že v souběžně hraném utkání Kamerun neporazí již jistě postupující Brazílii o dva góly.

Reklama

Související témata: