Hlavní obsah

Klokany zařízli na popud videorozhodčího! Komise dala námitce Pražanů za pravdu

Aktualizováno

Klokani se oprávněně cítí poškozeni, minimálně bod už jim však zpátky nikdo nevrátí... Fotbalisté Karviné neměli podle posouzení provizorní komise rozhodčích kopat v zápase proti Bohemians penaltu za Necidovu ruku. Sudí Pavel Julínek nejprve správně nechal pokračovat ve hře, pokutový kop pak nařídil až poté, co mu ho chybně doporučil kolega u videa Zbyněk Proske. Nejednalo se o zakázaný způsob hry rukou. Karviná díky penaltě vyhrála 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Zbyněk Proske zkoumá video během utkání mazi Slavií a Olomoucí. On sám teď u videa v Karviné chyboval..

Článek

Klokani se ohradili zcela po právu. Tomáš Necid si totiž při obranné hlavičce srazil míč na vlastní ruku. „Dle platného výkladu pravidel fotbalu FAČR se v takovém případě nejedná o prohřešek proti pravidlům," zdůraznili Bohemians na klubovém webu.

A komise rozhodčích, která po rozpuštění Chovancova sboru zatím pracuje v tříčlenném složení, jim dala zcela za pravdu.

„Nejednalo se o zakázaný způsob hry rukou," praví se v jejím komuniké.

Omyl způsobil VAR

Paradoxem je, že chybu způsobil VAR. Sudí na ploše totiž původně situaci posoudil správně...!

„Rozhodčí Pavel Julínek správně nechal pokračovat ve hře poté, co míč zasáhl Necidovu ruku. Následně VAR Zbyněk Proske chybně doporučil přezkum situace, po kterém rozhodčí nesprávně nařídil pokutový kop," líčí komise, jak k omylu došlo.

Klokani nicméně zůstanou bez bodů, vítězný gól Karviné z chybně nařízené penalty samozřejmě platí.

„Z našeho pohledu se jedná o hrubé ovlivnění utkání a neomluvitelnou chybu hlavního rozhodčího Pavla Julínka a videorozhodčího Zbyňka Proskeho, která se profesionálním rozhodčím na úrovni nejvyšší národní ligy s podporou VAR a možností opakovaného přezkoumání situace stát nesmí," zdůrazňuje vršovický klub.

Podle komise chyboval také rozhodčí Pavel Královec v utkání Příbram - Ostrava, když za bezbrankového stavu nenařídil ve 43. minutě pokutový kop ve prospěch domácích za držení ve vápně. Chyboval také videorozhodčí Ondřej Cieslar, který měl doporučit přezkoumání situace. Baník nakonec vyhrál 4:0.

Reklama

Související témata: