Hlavní obsah

Konečně zpátky v zápřahu! Stanciu se po dlouhé karanténě připojil k čínskému týmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uff, konečně zase na hřišti, může si vydechnout. Rumunský záložník Nicolae Stanciu se postaral o další stomilionový přestup své kariéry. Ještě žádný fotbalista však neopouštěl českou ligu tak dlouho jako on. Slavia se s čínským klubem Wu-chan Three Towns dohodla na přestupu v noci ze středy 26. na čtvrtek 27. ledna. Transfer byl zveřejněn až 15. února, aby se velká posila stala dárkem pro fanoušky k vyvrcholení oslav příchodu čínského nového roku vodního tygra. A teprve od 23. března je volná pro potřeby nového týmu...

Foto: Global Sports

Rumunský záložník Nicolae Stanciu se po odchodu ze Slavie konečně připojil k čínskému týmu Wu-chan Three Towns.

Článek

Složitý přestup po všech stránkách. Po jeho uzavření následovaly další nutné náležitosti. Nicolae Stanciu musel doma v Rumunsku absolvovat náročné řízení, aby pro sebe a rodinu získal víza do Číny. Po příletu do velké země musel kvůli pandemii nejprve absolvovat v Šanghaji třítýdenní karanténu v hotelu.

Ukončil ji až v úterý, pak se teprve přesunul do Wu-chanu k Three Towns.

„Jeho nový klub je velmi ambiciózní a Nico by se měl stát spolu s Fellainim největší hvězdou čínské ligy," poukazuje David Zíka z agentury Global Sports, která hráče během pražského jednání o přestupu zastupovala.

Agent tak srovnává Stanciua s hvězdným Belgičanem, který před odchodem do Asie dlouhá léta působil v anglické Premier League.

„Slavia byla nejlepším obdobím mé kariéry. Za dva a půl roku jsme vyhráli všechny domácí trofeje, zahráli si Ligu mistrů, Evropskou a Konferenční ligu," zdůraznil Stanciu na rozloučenou s Edenem.

O jeho odchodu se v poslední době spekulovalo v každém přestupním období.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu ze Slavie Praha a Fredrik Aursnes z Feyenoordu Rotterdam.

„Loni v létě měl konkrétní nabídky. Hodně zajímavý pro něj byl Galatasaray Istanbul, v souvislosti s legendárním Hagim pro každého Rumuna lákavý," vrací se Filip Zíka, další z rodinného klanu.

Slavia svolila k odchodu až v zimě. „Zájem měly i kluby z americké MLS, ale nikdy se nedostaly do fáze, že by se začalo jednat. Turecko je teď paralyzované fotbalově a celospolečensky, a Slavia měla jasnou představu o ceně. Čínský klub přistoupil k jednání velmi profesionálně. Ne žádné divadlo, jak známe třeba z tureckých klubů," usmívá se.

Doba je ovšem v důsledku dlouhé pandemie složitá. „Stále méně evropských klubů hodlá investovat do velkých přestupů. Orientují se na volné hráče, nebo chtějí brát posily na hostování s opcí," přikyvuje otec Pavel Zíka.

Proto se agentura v duchu svého jména kouká i dál. A právě Amerika by mohla být řešením.

„Kluby z MLS jsou schopné nabídnout podmínky jako málokdo v Evropě. Američané ovšem cílí hlavně na Jižní Ameriku a je problém je přesvědčit, že i naši Evropané jsou dobří a kvalitní," líčí David Zíka.

„Zdeňka Ondráška jsme před časem přivedli do Dallasu. Jána Greguše zase do Minnesoty a nyní odešel do San Jose. Chceme se na americký trh zaměřit," avizuje.

Agentura se zkrátka nehodlá omezovat pouze na Evropu.

„V úvahu přicházejí i arabské země, Asie, ale třeba také Jižní Afrika. Zkušenější hráči si adekvátně ke svojí výkonnosti mohou dobře vydělat také v Lotyšsku nebo na Kypru," připomíná Filip Zíka, že v těžké době je třeba pro klienty hledat i netradiční adresy.

Stanciu je tak exotickým přestupem jedním z prvních, ale určitě ne poslední.

Reklama

Související témata: