Hlavní obsah

Koruna zůstává v Edenu. Jurečka se podruhé za sebou stal králem ligových střelců

Aktualizováno

Žádnou z týmových trofejí fotbalová Slavia v uplynulé sezoně nezískala, jedné ceny se ale přeci jen dočkala. Útočník sešívaných Václav Jurečka díky dvěma trefám při demolici Mladé Boleslavi (4:0) přeskočil osmnáctigólového Pavla Šulce z Plzně a vyšvihl se do čela tabulky střelců. Jurečka celkem vsítil devatenáct branek a korunu pro krále kanonýrů získá podruhé za sebou. Podobný kousek se naposledy povedl Davidu Lafatovi před sedmi lety v dresu Sparty.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Václav Jurečka v duelu proti Boleslavi

Článek

Pro úplnost je třeba dodat, že formálně se tabulka střelců uzavírá až po finálovém zápase play-off o Konferenční ligu, v němž bude Mladá Boleslav čelit Hradci Králové. Vzhledem k faktu, že žádný fotbalista ani jednoho z celků nenastřílel v sezoně více než osm branek, ale boj o krále střelců již reálně skončil. A Jurečka z něj vyšel jako vítěz.

O korunu se ligoví bombeři přetahovali až do úplného finiše. Před závěrečným kolem byl na čele plzeňský Šulc (18 branek), jenž ale závěrečný duel na Spartě vynechal kvůli červené kartě ze středečního finále poháru. V závětří číhali sedmnáctigóloví rivalové – sparťan Jan Kuchta slávista Jurečka. O další zásah zaostávali Veljko Birmančevič a Mojmír Chytil.

Jenže nikdo ze zmíněné pětky kromě Jurečky se v závěrečném duelu sezony netrefil. Šulc má díky disciplinárnímu trestu slušné alibi, ostatní ale nastoupili v základních sestavách svých mužstev. A třeba Kuchtovi nechybělo mnoho k tomu, aby se o čelo na dálku s Jurečkou přetahoval.

Forvard Sparty v duelu s Plzní spálil obrovskou šanci již po sedmi minutách, kdy po perfektním pasu Matěje Ryneše nechal střelou z malého vápna vyniknout brankáře Martina Jedličku. O deset minut později se mistrovský celek dočkal penalty. „Kuchta, Belmondo,“ burácela zaplněná Letná. Domácí fanoušci už se těšili z jistého titulu, doufali ale, že jejich oblíbenec zabojuje i o pozici krále kanonýrů. Pokutový kop mu dokonce přenechal obvyklý a spolehlivý exekutor, kapitán Ladislav Krejčí.

Kuchtův pokus z puntíku pouze rozechvěl břevno. Jednička Sparty na hrotu tak neproměnila ani svoji čtvrtou penaltu v české nejvyšší soutěži. V minulosti jednou selhala coby hráč Slovácka, dvakrát během působení ve Slavii.

A tak začal úřadovat Jurečka. Obě jeho trefy proti Mladé Boleslavi přezkoumávalo video s podezřením na ofsajdové postavení, nakonec ale byly obě uznány. Devětadvacetiletý forvard se tak podruhé v řadě, stejně jako v kariéře, stal králem ligových kanonýrů.

TOP 5 nejlepších střelců fotbalové ligy v sezoně 2023/24

HráčGóly
1. Václav Jurečka (Slavia)19
2. Pavel Šulc (Plzeň)18
3. Jan Kuchta (Sparta)17
4. - 5. Veljko Birmančevič (Sparta) a Mojmír Chytil (Slavia)16
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.