Hlavní obsah

Kováč nezahořkl, ani když loni dostal na Letné košem, a tím si Spartu získal

Praha
Aktualizováno

Velký návrat po devíti letech má zcela reálné obrysy. Fotbalová Sparta dnes v poledne potvrdila, že má zájem o svého bývalého hráče Radoslava Kováče. Ostřílený stoper je kapitánem Liberce, s nímž se zatím nedohodl na prodloužení smlouvy. „Sparta je Sparta. V posledních dnech mám pocit, že i kdybychom Radkovi nabídli lukrativní smlouvu na dalších pět let, stejně radši odejde na Letnou,“ říká Jan Nezmar, sportovní ředitel Slovanu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký obránce Radoslav Kováč (vlevo) a Amine Chermiti z Curychu bojují o míč.

Článek
Fotogalerie

Liberec sice ještě bitvu o svého kapitána nevzdává, pomalu se však smiřuje s tím, že od léta bude z Radoslava Kováče po devíti letech znovu sparťan.

„Radka už delší dobu sledujeme a nebudeme zastírat, že spolu jednáme. Chceme ho získat od léta a rozhodnout by se mělo během několika dní, protože Radek chce mít jasno co nejdříve," potvrdil během přípravného duelu s Trenčínem člen sparťanského představenstva Jakub Otava.

Liberec tou dobou hrál také v Praze proti Českým Budějovicím a Kováč s kapitánskou páskou na rukávu dokonce jednou skóroval.

„Mám dojem, že pokud jde o další budoucnost, má Radek v hlavě hlavně Spartu," smiřuje se Jan Nezmar, sportovní ředitel Slovanu.

"Jsme domluveni, Sparta se neodmítá," potvrdil v Edenu jeho obavy sám hráč.

Sparta mu nabídla práci i po kariéře

Kováčovi končí smlouva s Libercem v létě a klub mu nabídl její prodloužení o rok s roční opcí. Internacionál však požaduje smlouvu dvouletou - a přesně tu by měl v nejbližších hodinách dostat na Letné. Navíc s dodatkem, že bude pro Spartu pracovat také po ukončení aktivní kariéry.

„Na tom je celý projekt postaven, nejde jen o herní smlouvu. Radek byl vždycky velký sparťan a jsme rádi, že na nás nezanevřel, přestože před rokem z návratu kvůli tomu, jak jsme měli poskládaný tým, ještě sešlo," konstatoval kulantně Otava.

Liberecký kouč Jaroslav Šilhavý tak téměř jistě od léta přijde o svého klíčového muže. „Pro mě je směrodatné, že u nás zůstává do konce tohoto ročníku. Co bude potom, je ještě daleko. Připravuje se normálně. Je to profík, takže věřím, že tento půlrok bude podávat takové výkony, na jaké jsme byli dosud zvyklí," doufá Šilhavý.

Bude nástupcem Ujfalušiho

Netají, že Kováč pro něj byl na hřišti prodlouženou rukou. „Je to veliká osobnost i v kabině. Svým naturelem, jak se toho ujal, nám hrozně pomohl. Díky tomu nám to pak klapalo i na hřišti," líčí Šilhavý.

A přesně na stejné Kováčovy přednosti sází i Sparta, která má čerstvou zkušenost s Tomášem Ujfalušim. Mazák sice neodehrál v lize ani minutu a kvůli kolenu musel kariéru ukončit, v kabině však měl výrazný vliv.

„Je to tak, tato zkušenost je jedním z faktorů, proč se o Radka zajímáme. Má nesporné vůdčí schopnosti, ve Spartě už působil a prošel si řadou zahraničních angažmá," říká trenér Vítězslav Lavička.

„Kováč je zkušený, pomohl by nám na hřišti i mimo něj. Je podobný jako Ujfi a nám trochu chybí někdo, kdo by tým seřval. S Radkem by do kabiny přišlo zase něco nového," přidává se záložník Josef Hušbauer.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články