Hlavní obsah

Křetínský zaplatí za návštěvu kabiny rozhodčích 50 tisíc korun, Sparta 220 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský dostal od Disciplinární komise LFA za návštěvu rozhodčích v jejich kabině o poločasové přestávce v zápase s Brnem (3:1) pokutu 50 tisíc korun, klub z Letné za jeho provinění i použití pyrotechniky ze strany fanoušků v inkriminovaném zápase zaplatí 220 tisíc korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel Sparty Praha Daniel Křetínský na archivním snímku.

Článek

Křetínský dostal nejvyšší možnou pokutu, jakou disciplinární řád umožňuje. Dalšími možnostmi byly zákaz činnosti až na tři měsíce a výkon fotbalově prospěšných prací. Spartě hrozila za porušení povinností pořadatele až pětimilionová pokuta.

„Opakovaně jsme zdůrazňovali, že takové chování, tedy vnikání do kabiny rozhodčích od neoprávněných osob, považujeme za velice závažné jednání, které je opravdu závažným disciplinárním přečinem. Takové jednání narušuje reputaci celého fotbalu. Z tohoto důvodu jsme přistoupili k nejvyššímu možnému peněžitému trestu," vysvětlil verdikt předseda disciplinární komise Richard Baček.

Jiný trest podle něj neměl smysl. „Zákaz činnosti u pana Křetínského nepřipadá moc v úvahu, protože nevykonává tzv. definovanou činnost, které by se to mohlo dotknout. Fotbalově prospěšné práce nám nepřišly v tomto případě adekvátní. Myslím, že peněžitý trest odpovídá závažnosti provinění," dodal Baček.

Sparta má od loňského prosince kotelníky opět v zádech. Debata v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Daniel Křetínský komunikoval s disciplinární komisí prostřednictvím písemného vyjádření, ve kterém mimo jiné uvedl, že si uvědomuje, že z jeho strany došlo k disciplinárnímu přečinu. Co se týká výše sankce pro klub, tak vedení klubu si obvykle bere nějakou dobu na to, aby verdikt vyhodnotilo. Nicméně nepředpokládám, že by v tomto případě došlo k odvolání," řekl ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

Dvěstědvacetitisícovou pokutu pro klub tvořila z velké části právě sankce za chování Křetínského, promítla se do ní ale i použitá pyrotechnika sparťanských fanoušků v utkání se Zbrojovkou.

„Když spáchá disciplinární přečin předseda představenstva, klub se z toho nemůže vyvinit. Stejně jako spatřujeme závažnost v jednání samotné osoby, to samé platí pro jednání samotného klubu. Byť nedochází k ovlivňování rozhodčích, tak tihle lidé tam nemají co dělat. Řády jasně říkají, kdo může vstoupit do kabiny rozhodčích. Nikdo jiný tam vstoupit nesmí. Tohle pak přiživuje různé spekulace, i proto budeme i nadále v těchto případech postupovat velice přísně. I proto jsme dali takovou pokutu, která je, dá se říct, dvojnásobná oproti případu Jablonce," komentoval Baček s odkazem na stejný prohřešek jabloneckého šéfa Miroslava Pelty ze srpna 2021 v zápase s Bohemians. Jablonec tehdy zaplatil pokutu 100 tisíc korun.

Křetínský navštívil kabinu rozhodčích o poločase ligového zápasu Sparty s Brnem. Letenští doma v tu chvíli vedli nad Zbrojovkou 2:1, emoce přesto vyvolaly některé verdikty sudích. Tím hlavním byl Marek Radina. „O poločasové přestávce vstoupil do kabiny rozhodčích pan Daniel Křetínský v doprovodu hlavního pořadatele. Slušnou formou požádal o vysvětlení dvou herních situací a následně kabinu rozhodčích opustil," napsal pak Radina do oficiálního zápisu o utkání.

Ačkoliv situace nebyly konkrétně pojmenovány, šlo s velikou pravděpodobností o branku Brna, kterou vstřelil Jakub Řezníček z hraniční pozice. Komise rozhodčích ale podle záběrů nedokázala rozklíčovat, zda o ofsajd šlo, nebo ne. Druhým horkým momentem byl neuznaný gól sparťanského útočníka Tomáše Čvančary, sudí mu odpískali hru rukou, kterou však opakované záběry neprokázaly. Branka měla platit. Sparta nakonec zvítězila 3:1.

Reklama