Hlavní obsah

Křivda: Sparta opustí v budoucnosti Letnou a vybuduje nový stadion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalová Sparta bude muset podle ředitele komerčního úseku Tomáše Křivdy v budoucnosti opustit stadion na Letné a přistoupit k výstavbě nového jinde v Praze. Potvrdil tak dřívější zprávu, kterou Sport.cz zveřejnil již v březnu 2020. Hlavní variantou je Strahov, kde by Sparta chtěla vybudovat národní stadion s kapacitou přes 30 tisíc míst. Člen představenstva klubu Křivda to řekl v rozhovoru pro Radiožurnál Sport. Sparťané působí na místě současného stadionu od roku 1917.

Generální ředitel fotbalové Sparty František Čupr o novém stadionu a zájmu o derby se SlaviíVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Realita už je taková. "Sparta rozhodně bude muset přistoupit ke stavbě nového stadionu, protože pokud bychom současný stadion měli v uvozovkách jenom přestavovat a dále modernizovat, tak nám už nenabízí možnosti pro zvyšování kapacity a zvyšování komfortu návštěvníků. Když to řeknu nejjednodušším způsobem, chybí nám zde místo, v němž bychom zlepšovali služby pro návštěvníky stadionu a případně navyšovali kapacitu," vysvětluje ředitel komerčního úseku klubu Tomáš Křivda.

Letenští nabízejí Fotbalové asociaci ČR (FAČR), že by nový stánek postavili na Strahově i pro potřeby české reprezentace.

„Nadále deklarujeme připravenost postavit na Strahově nový stadion. Můžeme říci národní stadion s významnou kapacitou 30-40 tisíc diváků, abychom se přiblížili k tomu, co mají všechny okolní země. Rádi bychom na tom stadionu jako Sparta hráli," zopakoval generální ředitel František Čupr v rozhovoru pro O2 TV Sport v půlce dubna před prvním derby se Slavií.

Sestřih finále MOL Cupu Sparta - SlaviaVideo: Sport.cz

Sparta poukazuje, že valná hromada FAČR pověřila výkonný výbor asociace, aby rozhodl o osudu a budoucnosti stadionu Evžena Rošického, který na Strahově chátrá.

„Řešení budoucnosti Strahova vnímáme jako kontinuální proces. Soustředíme se, abychom bez tlaku a spěchu našli to nejlepší. Finančně, obsahově, formálně," argumentuje první muž českého fotbalu Petr Fousek.

Křivda argumentuje, že organizovat fotbalový zápas je v současnosti mnohem náročnější než při poslední rekonstrukci letenského stadionu v 90. letech. "Pokud budeme chtít zvýšit kapacitu, musíme jít nejen do výšky, ale i do šířky. A ani pozemek, který je vedle stadionu, není dostatečně velký, abychom se na něj se stadionem vešli, pokud máme dodržet rozměry hřiště, velikost tribun a příchody a odchody fanoušků na stadion."

Výstavba nového stadionu Sparty však zatím není aktuální. "Rozhodně to není horizont nejbližších let. V tuto chvíli nejsme v situaci, kdy bychom měli jasně definováno, kde by nový stadion mohl a měl stát. Nejsme v situaci, kdy bychom měli jakákoli povolení pro stavbu nového stadionu. Se znalostí těchto procesů a délky jakékoli stavby v České republice můžeme říct, že horizont rozhodně přesahuje příštích pět let. Pravděpodobně to bude trvat ještě déle," avizuje Křivda.

Sparta se podle něj bude do roku 2030 z Letné stěhovat pryč. Hlavní variantou je pro ni Strahov. Klub by výstavbu financoval sám. "Neočekáváme ke stavbě stadionu žádnou podporu z veřejných zdrojů. Jako investor jsme připraveni zafinancovat stavbu stadionu z vlastních zdrojů," ujišťuje Křivda.

Přivítali byste, kdyby se fotbalová Sparta odstěhovala z Letné a vybudovala nový stadion?
ano
71,2 %
ne
28,8 %
Celkem hlasovalo 7883 čtenářů.

Reklama

Související témata: