Hlavní obsah

Kuchta si gól zasloužil, kvituje Priske. Úleva, netají střelec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdekdo mu předhazoval datum 8. října. Tehdy v 11. kole dal svůj poslední gól při výhře v Hradci Králové. Od té doby se reprezentační útočník Jan Kuchta netrefil a začalo se zdát, že ze střelce se stává spíš fotbalistou připravující šance spoluhráčům. Úleva přišla až v sobotním duelu 18. ligového kola, v němž Sparta porazila Jablonec 3:0. „Tlak na mě byl, vnímal jsem to. Spíš moje okolí, já tolik ne,“ oddechl si poté, co otevřel skóre.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Sparty Praha Kaan Kairinen, Jan Kuchta, Martin Vitík a Veljko Birmančevič oslavují gól na 1:0 během utkání s FK Jablonec

Článek

Trefil se po devíti soutěžních zápasech, do nichž nastoupil. Dostal kolmou přihrávku od Kaana Kairinena a poslal míč k tyči. Jablonečtí ovšem reklamovali ofsajd, situaci pak hodnou chvíli přezkoumával videorozhodčí. Gól platil.

„Už jsem docela zvyklý na kuriózní situace. Když dám gól, většinou se přezkoumává, což bylo i minulý zápas v Pardubicích. Proto jsem se teď až tolik neradoval. Nevěděl jsem, jestli bude platit. Když rozhodčí ukázal na půlku, bylo na mě vidět, že se mi ulevilo. V zápase jsem se cítil líp,“ popsal Jan Kuchta pro klubovou televizi a O2 TV Sport.

„Dostal jsem skvělý pas od Kaana. Takových bych potřeboval víc, náběhy tam mám. Gól jsem dal takovou šouračkou,“ netají šestadvacetiletý útočník, že jeho zakončení rozhodně nebylo předpisové.

Se šesti brankami se vejde mezi dvanáct nejlepších podzimních střelců soutěže.

„Jsem s jeho výkonem velmi spokojen. Už jsem v poslední době říkal, že chci upozornit na jeho výkony. Proti Jablonci nám pomáhal s presinkem i v defenzivě. Tentokrát dal i gól. Je vždycky dobré, když vaši útočníci dávají góly. V poslední době góly nedával a zasloužil si ho,“ líčí trenér Brian Priske.

„Možná to nebylo nejlepší zakončení, ale skončilo to v síti. Je to důležité pro jeho sebevědomí. Máme radost, když se naši útočníci prosazují. Ukazují, že jsou týmoví hráči. Je důležité, aby dávali i góly. Jsem za Honzu rád,“ dodává dánský kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Angelo Preciado na vrcholu pyramidy. Fotbalisté Sparty Praha oslavují jeho gól na 3:0 během utkání s FK Jablonec.

Na Kuchtu navázali Lukáš Haraslín a Angelo Preciado, který gólmana Jana Hanuše překonal dorážkou Kuchtovy střely.

„Mohl jsem dát gól už já, kdybych netrefil brankáře a dal mu to nahoru nad ruku. Angelo byl tam, kde má pravý obránce být. Gratuluji mu k první brance ve Spartě,“ chválí Kuchta ekvádorského reprezentanta.

Na začátku sezony vyhrála Sparta v Jablonci 5:1 a všech pět gólů tam nasázela do přestávky. Na Letné teď ve 24. minutě vedla již 3:0.

„Srpnový zápas jsme rozebírali při přípravě. Když jsme dali třetí gól, tak jsem si na něj vzpomněl, že bychom do půle mohli dát pět gólů. Když jsme je nedali v první půli, řekli jsme si, abychom do druhé vstoupili stejně jako do první. Je škoda, že jsme divákům nenabídli ještě víc gólů,“ lituje Kuchta.

Větší kanonáda se nekonala. Sparta dohrával závěrečnou půlhodinku bez vyloučeného Martina Vitíka, který těsně před vápnem fauloval unikajícího Michala Černáka.

„Ani bych ho nehanil, protože když jsem to viděl ze zpomaleného záběru, jako první trefil balon a pak hráče. Pravidla taková jsou, vůbec bych mu červenou nevyčítal. Dobře jsme pak pracovali do defenzivy. Kluci udrželi nulu, což je pozitivní, když jsme hráli o jednoho míň,“ cení si Kuchta.

Reklama