Hlavní obsah

Kweuke nasázel Gruzíncům hattrick, Kerič debutoval za Spartu s číslem 40

Po nedělní remíze 0:0 s Temešvárem na soustředění ve španělské La Cale vstoupili fotbalisté pražské Sparty ve středu do turnaje Marbella Cup. V prvním utkání narazili na vedoucí tým gruzínské ligy FC Zestafoni a díky hattricku Kamerunce Kweukeho a dvěma trefám Pavelky vyhráli 5:0. Za Spartu debutoval útočník Andrej Kerič, který dostal netradiční číslo 40 a mužstvo přivedl na hřiště jako kapitán.

Foto: Valentin Flauraud, Reuters

Neboj, zastoupím tě, může Leonard Kweuke (vpředu) vzkázat Bony Wilfriedovi do Arnhemu...

Článek

Momentálně vedoucí tým gruzínské ligy je pro Spartu starým známým. Oba celky na sebe v přípravě narazily již loni. Téměř na den přesně před rokem Sparta ve Španělsku vyhrála 2:1 díky gólu Libora Sionka.

Zatímco proti Temešváru nastoupili hráči druhého sledu, na Gruzínce vyrukovala v Marbelle sestava, která by se mohla hodně blížit té, s níž trenéři počítají pro duely Evropské ligy s Liverpoolem (první zápas již 17. února na Letné).

Fanoušci Sparty se jen těžko smiřují s odchodem kanonýra Wilfrieda do Arnhemu. Jeho parťák Leonard Kweuke však znovu dokázal, že afrického kolegu dokáže zastoupit. Do 55. minuty stihl dát tři góly a zápas jednoznačně rozhodl.

V 17. minutě začal akci Řepka, přes Kušníra a jeho dlouhý pas se míč dostal až k Sionkovi. Ten přihrál Kweukemu, který zamířil přesně. Po faulu na Kušníra pak kopali rudí penaltu. Brankář Zestafoni ale Sionkovu střelu k levé tyči vystihl a vyrazil... Čtyři minuty před přestávkou poslal Matějovský přesnou přihrávkou do úniku Keriče. Chorvat od brankové čáry poslal nadýchaný centr na malé vápno, přímo na hlavu Kweukeho. Kamerunský obr se ani podruhé nemýlil.

Deset minut po pauze pak završil hattrick. Sionkův roh sklepl Brabec a hrdina zápasu už měl snadnou práci. V závěr ještě Vacek zatáhl míč do vápna a po jeho nabídce skŕoval střídající Pavelka. To mladíka namlsalo. Když dostal přihrávku od Pamiče, obelstil dva obránce a přesným padáčkem přes vybíhajícího gólmana zařídil "bůra".

„Jsem šťastný, že jsem dal tři branky, ale vím, že jsem mohl podat ještě lepší výkon. Při další šanci jsem střílel těsně vedle, jednou jsem pak mohl vyslat Marka Matějovského do úniku, místo toho jsem však zvolil kličku a obránce mi míč odebrat,“ líčil Kweuke sebekriticky pro sparťanský web. „Doufám, že budu i na jaře v soutěžních zápasech ve střílení branek pokračovat,“ těší se kanonýr, který se parádně rozstřílel již na konci podzimu.

Další zápas Sparta sehraje v La Cale v sobotu s Dněprem Dněpropetrovsk.

Sparta Praha - FC Zestafoni 5:0 (2:0)
Branky: 17., 41. a 55. Kweuke, 82. a 85. Pavelka.
Sestava Sparty: Blažek - Kušnír, Řepka, Brabec, Pamič - Sionko (67. Hušek), Vacek (86. Skalák), Matějovský (77. Pavelka), Podaný (77. Zeman) - Kerič (67. Kadeřábek), Kweuke (81. Lačný).

Reklama