Hlavní obsah

Lavička: Těžší sok než Slavia je vlastní hlava

PRAHA

Po dvou těžkých direktech se chystají fotbalisté Sparty Praha na největší zápas domácí scény. V pondělí je totiž čeká v 9. kole ligové soutěže derby se Slavií Praha. A zatímco borci z Edenu se vezou na vítězné vlně a euforii umocnili postupem v Poháru UEFA, Sparta nevyhrála pět zápasů v řadě, a když konečně prolomila střelecké prokletí, stejně na Dinamo Záhřeb ve čtvrtek večer nestačila a evropskou scénu vyklidila.

Článek

„Hlavní je zmobilizovat síly. Je nezpochybnitelné, že psychická výhoda je na straně Slavie. Poslední výsledky hovoří za vše, tudíž jde o nezvratný fakt,“ přemítá Vítězslav Lavička, trenér pražské Sparty.

„Chci věřit, že hráči se s nezdarem v pohárové Evropě i předešlou porážkou v Liberci vypořádají a pomyslným kormidlem otočíme v náš prospěch,“ naznačuje Lavička, že by rád po pondělním derby se svým týmem vystřídal Slavii v čele tabulky. „Chceme být úspěšnější než jen remizovat,“ usmívá se Lavička.

V derby debutoval jako hlavní trenér

Na lavičce Sparty absolvoval debut v ligové soutěži v roli hlavního kouče na jaře 2002 právě v derby se Slavií Praha. Tehdy skončil zápas remízou 1:1. „Takový výsledek by mě neuspokojil,“ říká Lavička.

Jenže jeho tým je v ohromně svízelné situaci. Po tříbrankovém výprasku v Liberci přišel nezdar v pohárovém měření sil s chorvatským sokem. „Slavia je velmi těžký a kvalitní protivník, přičemž derby má svá specifika, ale naším největším soupeřem v tomto utkání bude vlastní hlava. Chci věřit, že se s posledním nezdarem vypořádáme a derby zvládneme,“ burcuje sparťanské hochy Lavička.

Velmi dobře si přitom uvědomuje, že tři dny dělící jeho tým od zápasu pravdy představují dobu nemilosrdně krátkou pro přípravu po pohárovém nezdaru. „Po vítězném zápase je regenerace rychlejší. V případě neúspěchu, což je náš případ, složitější. Navíc v situaci, kdy jsme vydali obrovské množství sil v nenaplněné touze postoupit.“

Nastanou změny v sestavě

Lavička se může utěšovat zlepšenou koncovkou. Jeho borci po 386 minutách čekání se Záhřebeme konečně skórovali. Jenže pro změnu je zradila defenziva. Lze tedy tušit, že do derby nastoupí sestava odlišná od té, která si připsala pohárový krach. „Ale času na změny moc není. Vždyť máme jen páteční regenerační trénink, v sobotu volno, v neděli předzápasový trénink a v pondělí už je zápase,“ připomíná sparťanský trenér nabitý program.

Velmi pravděpodobně se jeví změna na postu brankáře. Kozáčik v Liberci ani proti Záhřebu tým nepodržel. „Změny určitě nastanou, některé budou vynucené zdravotním stavem. Během tří dnů vše zvážíme. Post gólmana samozřejmě také. Budeme se snažit, aby ofenziva i defenziva byly vyvážené,“ vykládá Lavička. Určitě se bude muset obejít bez záložníka Bergra a také bez obránce Hada.

Lavička nezměrně věří v sílu sparťanského ducha a bojovnosti, kterou souboj s odvěkým rivalem v hráčích ještě více umocní. „Není většího zápasu než derby. Těžko hledat pro motivaci lepšího protivníka,“ dumá pětačtyřicetiletý trenér. Dobře si ale uvědomuje, že rozpoložení obou soupeřů hovoří pro soka z Edenu. „Nechci však Slavii soudit. Je ve výhodě a je v čele tabulky. Naším záměrem je, abychom tyto skutečnosti získali na naši stranu. Víru a odhodlání máme,“ přesvědčivě prohlašuje trenér Sparty, jejíž hráči budou mít pod dresy trička s nápisem Bojuju za Spartu.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články