Hlavní obsah

Dorazil jsem, popadl hrablo a šel na věc. Co mi zbývalo, posteskla si legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest odložených zápasů v jednom ligovém kole? Tohle ve svém pestrém fotbalovém životě až do prvního prosincového víkendu, kdy kvůli rozmarům počasí nehráli ani jeho Bohemians, David Bartek nepoznal. Klubová legenda a asistent trenéra Klokanů v sobotu dopoledne vzal do ruky hrablo a pomáhal v Ďolíčku s odklízením sněhu. „Šel jsem do toho rád, i když to byla trochu sisyfovská práce,“ s úsměvem vypráví v zimně laděném rozhovoru pro Sport.cz. Na odloženou partii s Libercem by mělo dojít 13. prosince.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kvůli nezpůsobilému terénu se neuskutečnilo šest duelů 17. kola Fortuna ligy.

Článek

Sníh o víkendu paralyzoval celé Česko a nakonec zrušil i velkou část ligového programu. Bylo správné, že nehráli ani Bohemians proti Liberci?

Naprosto. Kdybychom hráli, trávník by se brzy zničil. Bylo nepříjemné po něm chodit v klasických botách, natož v kopačkách. Představa, že na těžce podmáčený plac naběhne dvaadvacet lidí, nebyla dobrá.

Přesto jste se i vy v sobotu nadšeně přidal do uklízecí čety a pomohl hřiště vyčistit.

Proti ostatním jsem tam byl krátce, jen nějakých 50 minut. Dorazil jsem do Ďolíčku dřív, popadl jsem hrablo a šel na věc. Snažili jsme se, aby zápas šel odehrát, ale sami jsme věděli, že to nakonec nepůjde. Každopádně bylo lepší sníh uklidit, než aby na hřišti ležel třeba několik dnů. Takhle se tráva aspoň může nadechnout a rychleji regenerovat.

Tušil jste už na pátečním předzápasovém tréninku v Ďolíčku, že by se v sobotu nemuselo hrát?

Je pravda, že jsem zažil lepší tréninky. Sněžilo a míče byly zmrzlé. Nebylo to komfortní, ale snažili jsme se nachystat na zápas jako vždycky. Z pátku na sobotu napadalo obrovské množství sněhu, tohle v Praze nepamatuju. Klobouk dolů před všemi, co sníh z trávníku uklidili. Snad jsme hřišti pomohli, ještě ho budeme potřebovat.

Sníh komplikoval přípravu vlastně celý minulý týden, viďte?

Už v úterý jsme měli s béčkem trénink na sněhu, připomínalo mi to dětství. A s áčkem samozřejmě musíme na umělku, jiné možnosti momentálně nemáme. Přechody z tvrdého povrchu na měkké hřiště pochopitelně nejsou úplně optimální, úpony trpí. Ovšem takhle to má většina ligových týmů.

Mimochodem, jak moc nepříjemný je odklad zápasu pro hráče?

Ideální to není. Celý týden se chystáte na zápas – a nehrajete. Ale když vidíte, jak to venku vypadá, s chladnou hlavou uznáte, že je odklad lepší. Místo zápasu jsme šli do posilovny a makali jsme.

Byl to lepší program než zápas ve sněhu a mrazu?

Jednoznačně. Kdyby se hrálo, riskovali bychom zranění a nebylo by to dobré ani pro diváky. Fanoušci Bohemky jsou oddaní a víme, že by přišli v jakémkoliv počasí, jenže tentokrát to nemělo cenu.

Čistě hypoteticky, nemělo se odložit rovnou celé ligové kolo?

Upřímně, asi by to bylo lepší. V Pardubicích, kde se hrál jeden ze dvou víkendových zápasů, trávník vypadal nádherně, ale spíš se nemělo hrát vůbec. Předpověď nebyla dobrá, znali jsme ji v předstihu. Na jaře by se snad nějaký termín našel. Teď samozřejmě doufáme v lepší počasí, i když ho neovlivníme. Musíme být trpěliví, do zimní pauzy nám zbývají poslední dva týdny.

Reklama

Související témata:
David Bartek