Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Celé kolo bych neodkládal. Zbytečná cesta do Zlína je problém, říká bývalý reprezentant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí trápilo fotbalovou ligu, z osmi utkání se jich odložilo hned šest. Měl být včas přesunutý celý program, aby se kolem toho bouřlivě nedebatovalo? „Nemyslím si to. Pardubice a koneckonců i Olomouc to víceméně zvládly,“ soudí bývalý reprezentant Pavel Mareš v pořadu Přímák na Sport.cz.

Přímák s Pavlem MarešemVideo: Sport.cz

 
Článek

Nejdivočejší přestřelka se odehrála mezi Slavií a Ligovou fotbalovou asociací (LFA) kvůli utkání sešívaných ve Zlíně. Předseda představenstva klubu z Edenu Jaroslav Tvrdík žádal o odložení duelu ještě před sobotní cestou na jihovýchod Moravy, ale vedoucí orgán soutěže vzkázal, že žádnou oficiální žádost nedostal, že stav hřiště na zlínské Letné je vyhovující a že by se na tom přes noc nemělo nic změnit. Ale změnilo, v neděli do rána tam napadlo až ke dvaceti centimetrům sněhu a slávisté se po komplikované cestě mohli lopotit zpátky domů.

Tvrdík psal zprávy na sociální síti X, LFA na to pak reagovala veřejnými prohlášeními. „Na začátku se to určitě řešilo napřímo. I pan Tvrdík ukazoval komunikaci a prohlašoval, že telefonoval, aby se nějak rozumně domluvili. Když to nejde, je pak nejmodernější poslat do světa zprávu na sociální síti. Rozvíří se debata a všichni se o tom baví. Kdyby to neudělal, tak pak by se o tom třeba nikdo nebavil. Myslím, že to byl cíl. Abychom se o tom bavili a aby příště někdo nemusel cestovat a trápit se dva dny na cestě, když se ten zápas pak neodehraje,“ říká Mareš.

Dokáže se vžít do pozice slávistických hráčů, kteří hrají často dvakrát v týdnu. Ví, že každý čas na regeneraci nebo trénink je dobrý, navíc červenobílí se předtím v pátek odpoledne vrátili z Moldavska ze zápasu Evropské ligy. A za necelých čtyřiadvacet hodin už jeli do Zlína.

„Pro hráče je to náročné, mají nabitý program. Není pro ně dobré sedět takovou dobu v autobuse kvůli ničemu. Ztratili dva dny regenerace nebo tréninku. To je problém, akorát pak mohou hrozit zranění a další potíže,“ míní bývalý hráč Bohemians, Sparty nebo Zenitu Petrohrad.

Z angažmá v Rusku je zvyklý i na krutější podmínky pro zápas. „Hrál jsem v daleko větších mrazech, tady to tak hrozné zase nebylo,“ říká Mareš. „Když v průběhu zápasu začne padat sníh, je těžké něco doporučovat. Klouže to, balon jezdí jinak, hřiště je zmrzlé, všichni jsou mokří. Ale kolikrát za rok hrajete v takovém počasí?“ popisuje desetinásobný bývalý reprezentant.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Mareš během přípravného utkání fotbalové reprezentace před EURO 2004 s Japonskem

Z toho, že na šesti stadionech nedokázaly domácí kluby nachystat plochu k utkání, nikoho neviní. „Někoho odsuzovat není namístě. V českých podmínkách se neumí kluby s tak velkým přísunem sněhu rychle a dobře vypořádat. Je to o technologiích, které kluby mají,“ upozorňuje Mareš.

Nehanil ani to, že Olomouc se Slováckem zápas na extrémně těžkém terénu odehrály. „Reagovalo se z hodiny na hodinu. Je to jeden zápas za rok, kdy se to takto sejde. Musí se vzít, že takové podmínky byly,“ tvrdí Mareš.

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama