Hlavní obsah

Letenští pod velkým tlakem. Sparta hraje v Plzni o nevypadnutí z boje o titul

Souboj Plzně se Spartou, tedy aktuálně prvního se třetím týmem tabulky, bude ostře sledovaným kláním nadcházejícího kola fotbalové ligy. Oběma týmům půjde v zápase o hodně. Západočeši mohou možnou výhrou jednomu ze svých největších soupeřů ještě více odskočit, Letenští se po nepovedeném derby budou chtít udržet na dostřel. Momentálně se o průběžné třetí místo dělí s Hradcem Králové.

Sparta před zápasem v PlzniVideo: Sport.cz

 
Článek

Bookmakeři ve šlágru favorizují Plzeň, jejíž výhra je ohodnocena kurzem 1,84:1. Na vítězství Sparty je kurz 4,4:1. Remíza se sází v kurzu 3,70:1. Od posledního střetu obou soupeřů uplynulo půl roku, Západočeši tehdy na domácím hřišti jasně porazili Letenské 3:0.

Výše kurzů na samotný zápas Plzně se Spartou vlastně není až tak podstatná. Viktoria je doma favoritem, o tom není pochyb, ale v podobných šlágrech pozice favorita nemusí nic znamenat, a hlavně pro Spartu jde o rozhodujících zápas sezony.

„Je to vlastně jednoduché. Sparta hraje o titul, přesněji řečeno o nevypadnutí z boje o něj," říká k utkání kola Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu. Už teď je s dvanáctibodovou ztrátou daleko za Plzní i osm bodů za Slavií, což jasně vyjadřuje kurz 50:1, který Letenští aktuálně na titul mají.

Plzeň před zápasem se SpartouVideo: Sport.cz

„Prohra Sparty a mínus 15 bodů na Plzeň by byla z pohledu titulu konečná a na Letné jistě už vědí, zda to nebude konečná také pro dánského trenéra Priskeho," tuší Urbanec.

Navíc hned v týdnu čekají oba kluby dohrávky. Zatímco u Plzně se tak nějak očekává „jasná" výhra nad Brnem, tak Spartu čeká extrémně náročný duel proti Slovácku a ztráta 15 bodů před ligovou přestávkou tak nemusí být konečná.

„Zápasy Plzně a Sparty jsou divácky atraktivní a panuje na nich skvělá atmosféra. Sobotní utkání rozhodně nebude výjimkou, ze strany Letenských totiž půjde o hru pod velkým tlakem. Na svého soupeře ztrácí už 12 bodů, před fanoušky navíc musí odčinit výprask z derby, když od Slavie utržili historickou porážku. Do hry tak dají všechno, otázkou ovšem zůstává, zda to bude stačit," přemítá Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Koho sledovat v lize? Květ do Sparty?Video: Sport.cz

„Uspět proti mistrovi není jednoduché. Západočeši v lize zatím neprohráli jediný zápas a od začátku sezony předvádějí kompaktní výkony. Nakonec i důstojné rozloučení s Ligou mistrů proti Barceloně dodalo mužstvu trenéra Bílka před utkáním sebevědomí a věřím, že proti svému rivalovi opět uspějí. Obrana Sparty totiž dělá velké chyby a útok Plzně v čele s Chorým je velmi nebezpečný. Dva góly španělskému gigantovi to jen potvrzují. Kurz 3:1 na to, že dá Chorý na domácím hřišti gól i tentokrát, mi přijde dostatečně pravděpodobný," radí Hanák.

Triumf svěřenců trenéra Bílka očekává 93 % sázkařů. Na Spartu směřuje pouze 5 % vkladů, na remízu připadají 2 %.

Sparta podle sázkových expertů Západočechy ničím nepřekvapí. Viktorka to na Spartu doma umí, v posledních vzájemných ligových zápasech tam vždy vyhrála, proto jí většina sázkařů věří i tentokrát. Plzeň je ve formě, může se spoléhat na výbornou obranu, a přestože měla na rozdíl od svého soupeře dost nabitý program, bude mít dostatek sil.

„Sparta bude chtít odčinit debakl na Slavii, proto se nedá čekat úplně opatrná hra, ale zajímavý zápas plný šancí a gólů. Často se tak objevují tipy na minimálně dvě branky v kurzu 1,29:1," říká Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Reklama