Hlavní obsah

Liberec přišel také o Delarge, přesto hodlá prodloužit pohárovou pohádku

Přes zimu prošli fotbalisté Liberce větší obměnou, než jim je milé. Trenér Jaroslav Šilhavý skládá na jaro novou základní jedenáctku. Jako by nestačilo, že stoper Kelič, exreprezentant Kušnír a klíčový útočník Rabušic dali Liberci vale. Ofenzivní šikula Delarge pajdá o berlích a pro jaro je nesjpíš také ztracen. Přitom již ve čtvrtek čeká Slovan úvodní domácí duel vyřazovací části Evropské ligy s Alkmaarem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dzon Delarge z Liberce během utkání Evropské ligy se Sevillou.

Článek
Fotogalerie

Potřebovali by už jen dolaďovat formu. Místo toho musí trenér Jaroslav Šilhavý ještě před startem jara řešit zásadní změny v sestavě. Tak moc se Slovan změnil.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Bohužel. Čekali jsme, že přes zimu se spíš posílíme, ale opak je pravdou. Tři opory jsou pryč a Delarge je teď čtvrtý do mariáše. Na herním soustředěni v Portugalsku jsme potřebovali už jen dolaďovat detaily, místo toho jsme museli v sestavě stále hodně kombinovat a hledat další alternativy," dává kouč Jaroslav Šilhavý najevo, že o betla tohoto typu rozhodně nestál.

Slovan počítal s odchodem Keliče, úprk Kušníra s Rabušicem v plánu nebyl. „Doufal jsem, že odejdou až v létě, ale opce v jejich smlouvách nás doběhly. Na druhou stranu Rabušicův přestup do Itálie dává celému klubu punc kvality. Rovnou do Serie A od nás moc fotbalistů nechodí a všichni teď vidí, že z Liberce je to možné," říká sportovní ředitel Jan Nezmar.

Na laně je stále i Luckassen

Posily si Slovan pořídil v podobě zkušeného stopera Jana Rajnocha, záložníka Marka Jarolíma a ukrajinského útočníka Jevgena Budnika. „Stále jsem se nevzdal naděje, že do útoku přijde i Holanďan Luckassen, jehož jsme v Portugalsku testovali. Ale hrát by mohl jen v domácí soutěži, protože tři změny na soupisce pro Evropskou ligu jsme už vyčerpali," připomíná Nezmar.

Liberec v sobotní generálce proti Slavii představí nové domácí modré dresy s bílým pruhem. Kabina už žije čtvrtečním duelem s Alkmaarem. „Změn je hodně, navíc nám odešli kluci s vítězným charakterem. Musíme se zase rychle sehrát, o to jde. A proč bychom si ještě nemohli prodloužit naši pohárovou pohádku?" troufá si kapitán Radoslav Kováč, který až po sezóně odejde do Sparty.

Z Itálie se ozval namíchnutý Rambo

Pod Ještědem si hodně slibují od Budnika. Ředitel Nezmar se dokonce nechal slyšet, že v podobě posily z ukrajinské Poltavy možná Liberec získal ještě kvalitnějšího útočníka, než jakým byl český reprezentant Rabušic. A to se mu vrátilo jako bumerang.

„No, on mi Rambo z Itálie okamžitě volal, co to doma vykládám. Ale věřím, že rozčílený byl jen naoko," uculuje se Nezmar.

Na odchodu z Liberce byl také Sergej Rybalka. Záložníka Dynama Kyjev chtěla koupit Plzeň, v zimě byl na testech v Rubinu Kazaň, ale nakonec se před soustředěním v Portugalsku vrátil do Slovanu, kde si na jaře prodlouží hostování.

„V Kazani jsem byl tři dny a sehrál také jeden zápas. Ale nový trenér Rubinu o mně předem nevěděl, tak nevím, k čemu to bylo dobré... Plzeň je zajímavá, líbí se mi její fotbal. Těžko říci, jestli bude mít zájem i v létě. Ale tím se teď nezabývám, jsem zpátky v Liberci. A Alkmaar chceme v poháru zaskočit stejně, jako se nám to povedlo proti Udine," těší se Rybalka.

Jasno zatím není o brankářské jedničce. Ze tří zápasů v Portugalsku dva odchytal Hroššo, v generálce proti Slavii půjde do branky Kovář. „Ještě jsme se nerozhodli. Až po Slavii klukům oznámíme, kdo začne jaro jako jednička," avizuje Šilhavý.

Reklama

Související témata: