Hlavní obsah

Liga si mne ruce, tři zájemci ve hře o název. Přitečou těžké miliony, Tvrdík nabídl výpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesionální fotbal se těší na přítok nových stovek milionů korun. Ligová fotbalová asociace ví, že za prodej všemožných práv spojených s první a druhou ligou dostane výrazně víc než v minulosti. Ve čtvrtek vyhlásila LFA druhé kolo tendru, ve kterém se soutěží o pozici nového generálního partnera. Jeho jméno pak ponese nejvyšší tuzemská soutěž.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Martin Vitík ze Sparty v souboji o míč se záložníkem Slavie Oscarem. Za Vitíkem je Ivan Schranz.

Článek

Liga se momentálně jmenuje po sázkové společnosti Fortuna, která podle zákulisních odhadů platí za toto partnerství 80 milionů ročně. Očekává se navýšení. „Do druhého kola postoupily tři nejlepší nabídky. Uchazeči mají do příštího úterý čas své nabídky potvrdit nebo je pozměnit. Ta nejvyšší vyhraje. Pokud by byl vítěz ze sázkařského prostředí, měla by společnost Fortuna patnáct dní na dorovnání této nabídky,“ uvedl Daniel Hajný, obchodní a marketingový ředitel LFA, na čtvrteční tiskové konferenci po zasedání Ligového grémia.

Podle informací deníku Sport měla nejvyšší nabídku předložit sázková kancelář Chance, která má být ochotná pumpovat do fotbalu za své jméno 260 milionů ročně, což by byl výrazný nárůst. LFA nechce tendr blíže komentovat, Hajný jen přiznal, že mezi trojicí finálních uchazečů má být i někdo mimo sázkařský sektor. Patrně banka ČSOB.

Indicií, která částku 260 milionů korun za jméno ligy naznačuje, dal předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík. „Z tendru máme doposud 692 milionů ročně,“ napsal Tvrdík na sociální síti X.

Pojďme počítat. Za 432 milionů korun už profesionální fotbal prodal televizní práva na první (O2 TV) a druhou ligu (Pragosport) a bettingová práva pro streamy sázkových kanceláří (Betano). Předtím tyhle segmenty přinesly okolo 150 milionů korun.

Rozdíl v Tvrdíkem zmíněné částce je tedy přesně oněch 260 milionů korun, což má být nabídka Chance. Potvrzené to ale není.

„Tři tendry s potenciálem 50-60 milionů ještě běží. Rozdělení prostředků, které výrazně zlepší ekonomiku klubů a posílí současný růst profesionálního fotbalu, budeme řešit v červnu,“ doplnil Tvrdík. Běží tendry na televizní vysílání ligových zápasů mimo území Česka a Slovenska, streaming pro účely kurzového sázení mimo Česko a audiokomentáře obou soutěží. Uzávěrka prvního kola je 12. dubna.

Přímák s Janem RajnochemVideo: Sport.cz

A rozdělení peněz? Předseda LFA Dušan Svoboda zmínil, že bude platit solidarita a že větší kluby nebudou protežovány. „Debatujeme o tom. Není na stole žádná tabulka nebo dělení procent. Shodujeme se, že solidarita mezi první a druhou ligou nebude menší, než je dosud. Zároveň bude platit, že i princip solidarity bude v rámci ligy výrazný a silný. Nebudeme alokovat peníze jen mezi ty nejsilnější,“ řekl Svoboda.

„Musíme mít soutěž, která bude vyrovnaná. Ta je pak schopná generovat úspěšné zástupce v pohárech. Pokud by se nůžky rozevřely, v nějakém časovém horizontu by nás to doběhlo,“ dodal Svoboda.

Reklama