Hlavní obsah

Ligový fotbal ruší pozici předsedy. Pravomoci dostane výkonný ředitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Ligové fotbalové asociace (LFA) čekají od nové sezony velké změny. Ruší se pozice předsedy a místopředsedů, soutěž bude nově řídit výkonný ředitel s výrazně posílenými pravomocemi. Pod ním bude sedmičlenný ligový výbor. Ředitel může ve funkci zůstat klidně několik dekád. Ligové grémium schválilo změnu stanov na čtvrtečním zasedání v Praze.

Foto: LFA

předseda LFA Dušan Svoboda

Článek

„Z hlediska fungování LFA se toho zas moc nemění, pravomoci k řízení měl výkonný ředitel, v současnosti Tomáš Bárta, už teď na základě pověření od výboru. Nově vše bude zakomponováno přímo ve stanovách, jde o formální změnu. Jsem rád, že jsme se shodli,“ řekl po jednání Ligového grémia předseda LFA Dušan Svoboda.

Sedmičlenný výbor bude mít následující složení: čtyři místa pro čtyři nejlépe umístěné kluby Fortuna ligy na základě postavení na konci sezony, jedno volené pro dalšího zástupce FL, jedno místo nejlepšího nepostupujícího z Fortuna národní ligy a jedno volené místo pro dalšího zástupce FNL. Celkem tedy sedm osob a k tomu tříčlenný kontrolní výbor.

Zatímco lidé v kontrolním výboru dostanou čtyřletý mandát, vyslanci v ligovém výboru se budou vždy logicky aktualizovat na základě výsledku daného soutěžního ročníku.

„Důležitá je konstituce ligového výboru, kdy dochází k odpolitizování orgánu. Dříve byly jednou za čtyři roky volby, to se teď výrazným způsobem změní a zjednoduší. Jde o návrat k prapůvodní myšlence vzniku LFA, kdy jsme chtěli, aby se LFA vymknula z volebního mechanismu fotbalové asociace. Ať chcete, nebo ne, tak při volbách se každý snaží podporu získat, někdo má někoho více či méně rád, dochází k pnutí,“ vysvětlil Svoboda.

Kluby na příslušných pozicích, čtyři z Fortuna ligy a jeden z Fortuna národní ligy, tak vždy po sezoně nominují své delegáty. Jedinou podmínkou je, aby dotyčný jedinec byl členem FAČR. Pak už je jedno, zda půjde o generálního ředitele, sportovního manažera, trenéra, nebo úplně někoho jiného. A jak bylo zmíněno, dva lidé, po jednom z každé soutěže, se budou každý rok volit.

„Složení se nedá měnit v průběhu sezony. Pokud dotyčný už v klubu nebude, neznamená to, že nemůže dokončit mandát. Samozřejmě má právo odstoupit. Výbor zvolí výkonného ředitele, jenž bude ve funkci, dokud nebude odvolán,“ nastínil Svoboda. „Čistě teoreticky klidně 20 let,“ pronesl na jeden z novinářských dotazů.

Současným výkonným ředitelem je zmíněný Bárta. Zůstane dál? „Bude záležet na příštím ligovém výboru, volí sedm lidí,“ připomněl Svoboda, jenž je v současnosti delegátem pražské Sparty.

„Je možné, že mě Sparta vyšle znovu. Za mě je důležité, aby byla personální shoda a kontinuita v obsazení za kluby první a druhé ligy. Některé věci jsou spolu úzce propojeny a je ku prospěchu věci, když mají lidé stejný názor. Jen tak mohou nejlépe reprezentovat zájmy klubů,“ tvrdí Svoboda.

Grémium také dospělo k rozhodnutí, že kluby druhé ligy budou muset hrát na stadionech s umělým osvětlením. Respektive ještě rok nemusí, ale v tom případě se jich nebude týkat navýšení finančních prostředků, které fotbal čeká na základě tendrů nejen na televizní práva a pozici generálního partnera.

„Kluby budou hrát stále za stejné peníze a uvědomme si, že navýšení nebude pro druhou ligu zanedbatelné. V další sezoně musí alespoň začít stavební práce a pak už nebude možné, aby se hrálo na stadionu bez umělého osvětlení,“ uvedl Svoboda.

Reklama