Hlavní obsah

Ligová derniéra: Hon Kuchty a spol. na plzeňského Šulce i boj o dva lístky do Evropy

Zatímco dvě místenky v předkolech Ligy mistrů (Sparta, Slavia) a jedna v kvalifikaci o Evropskou ligu (Plzeň) už jsou rozebrané, dvě pozice ve 2. předkole Konferenční ligy zůstávají volné. Obsadí je týmy na čtvrté příčce po nadstavbě a vítěz dodatečného duelu, v němž se střetne páté mužstvo s Hradcem Králové.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Pavel Šulc z Viktorie Plzeň oslavuje vítězný gól během utkání 28. kola Fortuna ligy, FC Viktoria Plzeň – SK Slavia Praha, hrané dne 14. dubna 2024 v Plzni.

Článek

Čtvrtou příčku drží před nedělním závěrečným kolem nadstavby Mladá Boleslav s jednobodovým náskokem na Baník Ostrava. Pokud vyhraje na Slavii, setrvá na čtvrté pozici bez ohledu na výsledek zápasu Baníku se Slováckem. V případě remízy Středočeši potřebují jakoukoliv ztrátu Baníku, v případě prohry v Edenu pak výhru Slovácka. Boleslav ví, že nejhůř skončí pátá.

Ostrava se pro průnik na čtvrtou příčku potřebuje bodově minimálně Boleslavi vyrovnat. Při rovnosti bodů by v její prospěch hovořilo lepší postavení po základní části. Pokud ale se Slováckem v neděli prohraje, skončí šestá a bez pohárů. Slovácko má jedinou šanci, jak se dostat do Evropy. A sice musí v Ostravě zvítězit. Pak by se vyhouplo na páté místo a čekalo by jej utkání o účast v předkole Konferenční ligy proti Hradci. Čtvrté už Slovácko nemůže skončit.

Drama slibuje také boj o krále střelců. Závěrečné kolo bude bitvou o sesazení dosavadního lídra, 18gólového Pavla Šulce. Přičemž plzeňský záložník se na vyšší číslo nedostane, zápas na Spartě musí vynechat kvůli stopce za vyloučení ve středečním finále MOL Cupu. O branku pozadu jsou slávista Václav Jurečka se sparťanem Janem Kuchtou, který se na špici dotáhl díky sobotnímu 4gólovému představení v Mladé Boleslavi. Bez šance není ani jeho parťák z Letné, Srb Veljko Birmančevič, ani útočník Slavie Mojmír Chytil (oba 16 gólů).

Je otázkou, jestli se Kuchta s Birmančevičem Viktorii postaví. Vzhledem k náročné sezoně a středečnímu zisku double, který Letenští jistě řádně oslavili. Ostatně, že sestava Sparty bude silně kombinovaná, připustil po triumfu v MOL Cupu kouč Brian Priske. To Jurečka s Chytilem se na trávník proti Mladé Boleslavi s vysokou pravděpodobností dostanou.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.