Hlavní obsah

Masopust šest týdnů mimo! Slavia se ostře opřela do reprezentace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvalifikace MS skončila nezdarem, její dozvuky ovšem hned tak neutichnou. Nejistá je pozice trenéra fotbalové reprezentace Jaroslava Šilhavého, do národního týmu se teď navíc opřela i mistrovská Slavia. Její záložník Lukáš Masopust bude kvůli zranění z utkání ve Walesu asi šest týdnů mimo hru. Sešívaní na svém webu zkritizovali vytěžování svých hráčů v reprezentaci. Národní tým přišel s vysvětlením,.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Lukáš Masopust a Danny Rose z Anglie během utkání kvalifikace ME v Praze.

Článek

Češi museli přátelské utkání ve Walesu sehrát povinně, přestože minulý týden ve Švédsku přišli o naději postoupit na MS.

Zápas měl posloužit především k testování nových adeptů pro další cyklus. A právě v tom je podle Slavie problém.

"Klub se potýká s mnoha zraněními fotbalistů A týmu, a proto prosil vedení FAČR i národního týmu, aby hráče Slavie v přátelském utkání ve Walesu nenasazovali, nebo je alespoň nasadili šetrně s ohledem na jejich zdravotní stav a vytížení," poukazuje pražský klub na svém webu.

Nebylo lehké dostat hráče po baráži na správnou vlnu, ale zvládli to, hodnotí Jaroslav ŠilhavýVideo: FAČR

"Nasazení nedávno zraněného Lukáše Masopusta, který v předchozím kvalifikačním utkání odehrál 76 minut a střídal kvůli křečím, do základní sestavy zápasu nechápeme. Trenéři reprezentace nevyužili možnost hráče vystřídat ani o poločase zápasu. Lukáš Masopust se zranil v 63. minutě a bude Slavii podle první prognózy lékařů chybět šest týdnů," stěžuje si Slavia, kterou v neděli čeká ligový šlágr v Plzni a dále také čtvrtfinále Konferenční ligy proti Feyenoordu, v němž bude jako poslední český zástupce také bojovat o národní koeficient.

"Před přípravným zápasem ve Walesu, který byl součástí povinného mezinárodního termínu, komunikovalo vedení reprezentace se všemi českými kluby. Tedy nejenom se Slavií, ale i se Spartou, Plzní, Slováckem a Jabloncem, které se přirozeně zajímaly o vytíženost svých hráčů. Potvrzením vstřícnosti směrem ke Slavii bylo nenasazení Tomáše Holeše, který byl předmětem rozhovorů mezi klubem a reprezentací především. Národní tým navíc v tomto případě přihlédl k vytížení hráče v minulých týdnech a individuální domluvě s hráčem," vysvětluje vedení reprezentace ve svém prohlášení.

"Přístup české reprezentace kontrastuje s chováním reprezentace Walesu, jejíž trenéři nenasadili s výjimkou brankáře oslavujícího své jubileum ani jediného hráče základní sestavy z předchozího kvalifikačního zápasu. SK Slavia Praha je dlouhodobě přesvědčena, že kluby i reprezentace k sobě musí mít respekt a vzájemně si pomáhat. Říkáme tomu strategické partnerství a podle toho se chováme. Klub je v tomto partnerství investorem a nese veškeré náklady v řádech milionů korun s hráčem spojené. Situace, k níž došlo ve Walesu, bychom se jednou provždy měli vyvarovat," žádá český mistr důrazně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šimon Falta z Viktorie Plzeň, Lukáš Masopust ze Slavie, Miroslav Káčer z Viktorie Plzeň, Jakub Hromada a Tomáš Holeš ze Slavie Praha. V nedělním šlágru bude Masopust chybět...

"Ohledně Lukáše Masopusta podobně naléhavé žádosti jako v případě Holeše ze strany Slavie nezaznívaly a hráč sám chtěl nastoupit. Situaci navíc zkomplikovalo zranění Milana Havla, který tak nemohl ve Walesu nastoupit vůbec. Podle původních plánů si měl vytížení s Lukášem Masopustem rozdělit," hájí se reprezentace.

Vršovický klub nicméně zdůrazňuzje, že je hluboce zklamán přístupem vedení národního týmu vůči jeho hráčům při přátelském utkání ve Walesu.

"Nejednalo se o nic jiného, než o hazardování se zdravím přetížených hráčů Slavie i dalších klubů a o poškození zájmů celého českého fotbalu. I když někteří hráči měli před semifinále play off o mistrovství světa ve Švédsku zdravotní potíže nebo nebyli po zranění v ideálním fyzickém stavu, chápala Slavia vážnost situace pro český fotbal a podpořila ho uvolněním vyžádaných hráčů. Přáli jsme si úspěch českého týmu, účast Česka na mistrovství světa v Kataru, a fandili reprezentačnímu týmu v jeho kvalifikačním zápase se Švédskem," argumentuje Slavia.

"Od reprezentace, jako od strategického partnera, jsme očekávali stejný přístup v případě následného přátelského utkání ve Walesu. Slavii a celý český fotbal čeká v příštím týdnu další významná událost - čtvrtfinále Konferenční ligy s Feyenoordem. Zápas, ve kterém bojujeme i o český koeficient v žebříčku UEFA," upozorňuje český mistr na veškeré souvislosti.

"S tématem zatížení hráčů na reprezentační úrovni se potýká nejenom český národní tým, ale řeší ho celý svět. Rozumíme, že zájmem klubů, tím spíš bojujících v evropských pohárech, je hráčům ulevit, pokud je to možné. Jediným možným řešením v tomto směru je podle našeho názoru komunikace všech zúčastněných stran," apeluje vedení reprezentace.

Měl by trenér národního týmu šetřit v přátelských zápasech klubové opory?
ano
83,3 %
ne
16,7 %
Celkem hlasovalo 8589 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  3 : 2 Jablonec - Karviná 3 : 2 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  2 : 0 Pardubice - Zlín 2 : 0 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  2 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 2 : 1 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.