Hlavní obsah

Po měsících v základu Sparty. Zažil jsem horší situace, říká Mejdr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kádru fotbalové Sparty nemá lehkou pozici. „Kdo zná průběh mé kariéry, ví, že jsem zažil i horší situace než bojovat o místo v nejlepším týmu v Česku,“ říkal po nedělním klání v Českých Budějovicích pravý bek Jan Mejdr. V základní sestavě Letenských se v lize objevil poprvé od srpna.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jan Mejdr ze Sparty Praha se v utkání v Českých Budějovicích objevil po měsících v základní sestavě.

Článek

Sparta koupila Mejdra v létě 2022, do Hradce Králové za něj poslala přibližně 13 milionů Kč. Začínal tedy s trenérem Brianem Priskem. Pod dánským koučem dostával prostor, v průběhu minulé sezony se střídal s Tomáše Wiesnerem. Bylo ale pravděpodobné, že Sparta na jeho post přivede posilu.

Mejdr začal aktuální ročník solidní minutáží, odehrál například velmi dobrý zápas v předkole Ligy mistrů v Kodani. Pak ho ale přibrzdilo zranění, Sparta koupila začátkem září Ekvádorce Angela Preciada a z Mejdra se stala volba číslo tři. Před nedělním utkáním nastoupil 28letý odchovanec strahovské akademie v ligovém základu naposledy 19. srpna v Teplicích. Pak už jen MOL Cup v Líšni a na Bohemians, případně střídání v závěru a duely v druholigové rezervě.

Jenže před Budějovicemi se situace změnila. Wiesner a Preciado stáli kvůli kartám. „Hrálo se mi dobře, těšil jsem se. Tušil jsem, že nastoupím, měl jsem dostatek času se připravit. Kluci včetně realizačního týmu mi hodně pomohli,“ říkal Mejdr pro klubový web.

„Je ve Spartě a je tam od toho, aby byl připravený, pokud podobná situace nastane. Pokud by Mejdr zůstal na lavičce, byl by to pro něj signál, že se s ním nepočítá. A myslím, že v takové situaci není,“ odhadoval pro Sport.cz před zápasem zkušený trenér Vlastimil Palička.

Mejdr opravdu nastoupil, odehrál celých 90 minut a měl mimo jiné několik pozitivních momentů. „Dal do zápasu všechno a připsal si navíc asistenci. Bylo jednoduché mu oznámit, že bude hrát. Ano, sezona je pro něj složitá. Během posledních měsíců jsme vedli několik rozhovorů, ale vždy byly fajn a plné oboustranného respektu. V tréninku odevzdává vše, co je v jeho silách,“ chválil Priske.

„Trenér mi říkal, ať to hlavně odehraju v pohodě, dozadu nic nevymýšlet. Dlouhá pauza je znát a cenu pro hráče zápasu jsem ani nečekal,“ prozradil v emotivním rozhovoru pro O2 TV. „Je hodně těžké, když nehrajete, ale pro takovou polovinu sezony jsem se rozhodl. Všichni mi věří a podporují, je hezké cítit, že mám někoho v zádech,“ naznačil, že s klubem v minulých měsících hledali možnosti většího vytížení.

Nakonec zůstal, a i když není vůbec jasné, kolikrát do konce sezony ještě naskočí, může být se svým výkonem v Budějovicích spokojený. Nejen díky asistenci na trefu Veljka Birmančeviče, kdy Mejdr vyhrál klíčový souboj u postranní čáry.

„Chtěl jsem balon dostat zpátky a napálit ho na zadní. Jsem ale rád, že to Birma propálil. Spadl ze mě tlak, který na sebe možná zbytečně vyvíjím. Jsem rád za asistenci a nejdůležitější je výhra. Je fajn, když vás kluci třeba v tréninku pochválí, i když si to možná neuvědomují, tak se vám hraje lépe, začnete si věřit,“ popisoval Mejdr.

„Hrozně inteligentní kluk a aktivní mimo fotbal, dělá projekty pro děti a mladé. Kritika, která na něj jde od lidí mimo fotbal, mi přijde někdy nezasloužená. Každý hráč má nějaké limity. Prošlapal si kariéru. Kdo by před pár sezonami, kdy byl v Sokolově, řekl, že bude hrát třeba za Spartu zápas na Kodani,“ zdůrazňoval ve studiu O2 TV expert a bývalý fotbalista Zdeněk Folprecht.

„Rozhovor ukázal jeho charakter. Neuvěřitelná pokora. Jeden zápas neznamená, že se probojoval do základní sestavy. Je ale skvělé, jak k situaci přistupuje. Byla nádhera Mejdra poslouchat,“ přitakal trenér Zdeněk Ščasný.

Reklama