Hlavní obsah

Další kiks brankáře v lize. Tohle si nemůžeme dovolit, štvalo asistenta Dynama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rukama máchl do prázdna a míč mu proklouzl do sítě. Vážně se to stalo? Martin Janáček se smutně ohlédl za sebe a pak sklopil hlavu k zemi. Pro budějovického brankáře to měl být rutinní zákrok, místo toho fotbalovou Spartu nastartoval k povinné výhře 1:0 v aréně nejhoršího týmu ligy. „Obrovská škoda,“ hlesl budějovický asistent Jiří Kladrubský. Jeho tým měl proti rozháraným mistrům na víc.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

České Budějovice i kvůli chybě brankáře Martina Janáčka prohrály se Spartou 0:1 a zůstávají poslední.

Článek

Z prvních tří domácích zápasů na jaře neprohráli Jihočeši ani jeden a před bitvou se Spartou je mohly povzbudit víkendové porážky čtrnáctého Zlína a patnácté Karviné, hlavních konkurentů v napínavém boji o záchranu. Jenže budějovická smečka v bitvě s nečekaně nejistou Spartou selhala – i kvůli zbytečným chybám.

Viz situace před rozhodujícím gólem: budějovický obránce Matej Madleňák prohrál souboj s dravým Janem Mejdrem, stoper Martin Králik ve vápně nesmyslně ustupoval před Veljkem Birmančevičem a o kiksu brankáře Janáčka, jenž si ruce nepojistil tělem, jsme už mluvili. Ligoví gólmani zažili bláznivé Velikonoce; v sobotu potopil Olomouc smolař Matúš Macík, jenž na malém vápně nedokázal zpracovat přihrávku spoluhráče a míč mu mezi nohama proplul do sítě.

A případ Janáček? Birmančevičova střela nebyla extra prudká, rozhodně se dala chytat. „Nejsme v situaci, kdy bychom si mohli dovolit dostávat takové góly. Kdyby nás sparťané vymíchali až do kuchyně nebo to trefili ze třiceti metrů, fajn, ale my prostě nedostáváme normální góly,“ láteřil asistent Kladrubský. Narážel na předchozí duel v Karviné (1:2), kde Janáček neudržel míč před dobíhajícím soupeřem a inkasoval.

Prohraný zápas se Spartou trefně symbolizoval budějovické celoroční trápení. Muži v černobílém nehrají bez zápalu, ovšem ve většině zápasů jim pokaždé něco schází. Snaha Dynama často končí už před vápnem, dál bývá neškodné. Často nejistou Spartu dokázalo dostat pod tlak, ale za celý večer stihlo jedinou přímou střelu na branku.

„Ani smolný gól nás nezlomil, kluci se snažili odevzdat maximum a dotáhnout to aspoň k remíze,“ ocenil Kladrubský. Mimochodem, právě on se podepsal pod zatím poslední budějovický gól v domácím zápase se Spartou, bylo to v červenci 2019. A březen 2024? „Hráli jsme odvážně, ale dostali jsme se jen k pološancím. Nedařilo se nám dotahovat zajímavé situace do konce,“ popsal Kladrubský.

Pohled na tabulku je pro jeho tým pořád nepříjemný: Dynamo čtyři kola před koncem základní části zůstává poslední, což je jediná sestupová pozice. Na Karvinou dál ztrácí bod, na Zlín dva. „Čas se krátí, ale nebalíme to,“ ujistil Kladrubský. „Pořád ještě můžeme poskočit nahoru.“

Reklama