Hlavní obsah

Město Ostrava zatím Baníku nepomůže. Jednání nejsou na programu zastupitelstva

Aktualizováno

Ostravští zastupitelé stáhli z projednávání možnost vstupu města do společnosti Bazaly, která vlastní pozemky a stadión fotbalového Baníku. Primátor Petr Kajnar (ČSSD) rozhodnutí zdůvodnil nedostatkem informací.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Písničkář Jaromír Nohavica (druhý zprava), bývalý útočník Baníku Václav Daněk (vpravo), Martin Lukeš (vlevo), Václav Svěrkoš (uprostřed) či spolumajitel klubu Petr Šafarčík (druhý zleva) před budovou magistrátu v Ostravě.

Článek

„Chceme, aby bylo odborně potvrzeno, že stadion lze rekonstruovat v souladu s požadavky fotbalové asociace," vysvětlil Kajnar. Podle zástupců města totiž existovaly obavy, že po vstupu města do společnosti Bazaly by se mohlo ukázat, že stadion nelze renovovat.

Město proto bude po klubu požadovat studii proveditelnosti rekonstrukce. Podle mínění náměstka Dalibora Madeje (ODS) by se zastupitelé k projednávání materiálu mohli vrátit zřejmě na prosincovém zasedání.

Podle předsedy představenstva Baníku Petra Šafarčíka klub stále čeká na oficiální stanovisko města. „Zatím vycházíme jen z volně dostupných informací, a pokud je to opravdu tak, jak je vysvětlení prezentováno v médiích, jsme schopni doložit, že stadion lze rekonstruovat v souladu s požadavky a smlouvu v těchto intencích přepracovat. Pokud by se to mělo znovu projednávat na prosincovém zastupitelstvu, s ohledem na tříletý restrukturalizační plán klubu nebereme pár týdnů ani jako nějaké fatální zpoždění," řekl ČTK Šafarčík.

Baník už dlouhou dobu živoří

Baník se nachází v kritické finanční situaci, protože po předchozím majiteli Tomáši Peterovi má dluhy kolem 140 milionů korun. Nové vedení se proto snaží napravit pokřivené vztahy s radnicí a chce se dohodnout na vstupu města do akcionářské struktury klubu, což je mimo jiné i klíčová podmínka banky pro navýšení provozního úvěru. Jednou z možností pomoci Baníku je právě varianta, že by Ostrava mohla do svého vlastnictví získat stadion Bazaly.

K větší podpoře klubu vyzvali magistrát v polovině října i fanoušci srazem před ostravskou radnicí. Mezi zhruba čtyři stovky příznivců tehdy přišel také písničkář Jaromír Nohavica, bývalý reprezentant Václav Daněk i současní hráči Baníku Václav Svěrkoš s Martinem Lukešem. Baníkovci si na poklidném shromáždění zafandili a s Nohavicou společně zazpívali i klubovou hymnu.

Reklama

Související témata: