Hlavní obsah

Miliony už se točí! Mistrovská Plzeň získala hned dva reprezentanty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Peněz vydělala postupem do play off o Ligu mistrů dost, může je hned investovat. Viktoria Plzeň získala reprezentačního fotbalového obránce Václava Jemelku z Olomouce. S úřadujícími ligovými mistry podepsal smlouvu na tři roky. Jen o pár hodin později dorazil také křídelník Erik Jirka. Slovenský reprezentant přichází jako volný hráč. Viktoria zbrojí na závěrečné 4. předkolo Ligy mistrů proti Karabachu. Západočeský klub si postupem vydělal téměř 300 milionů korun, což mu výrazně pomohlo v nelehké finanční situaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Václav Jemelka přestupuje do Olomouce

Článek

Jednání trvalo dlouho, nakonec nabralo rychlý spád. Ještě ve čtvrtek dopoledne absolvoval Václav Jemelka na Hané trénink, poté nasedl do auta a zamířil na západ Čech, kde podepsal tříletý kontrakt. Reprezentační obránce se tak stal definitivně vytouženou posilou Viktorie Plzeň.

„Vašek je velmi zkušený hráč, který je členem národního týmu a má za sebou i zahraniční angažmá. Není tajemstvím, že jsme o jeho služby delší dobu stáli a jsem rád, že se nyní vše podařilo uzavřít a můžeme s ním počítat již pro nadcházející zápasy, kdy nás kromě ligy čeká i boj o Ligu mistrů," pochvaluje si na klubovém webu generální ředitel Adolf Šádek.

Příchod nové posily samozřejmě vítá i trenér Michal Bílek. „Jde o levonohého stopera, který je pevný v soubojích, je to velký bojovník, navíc má kvalitní rozehrávku. Kromě pozice stopera může alternovat i na kraji obrany," poukazuje na adresu Václava Jemelky, který se ihned zapojí do přípravy týmu a bude k dispozici již na sobotní ligový duel s Hradcem Králové.

Sestřih odvetného utkání 3. předkola Ligy mistrů Plzeň - TiraspolVideo: O2 TV Sport

Podle zákulisních informací si Sigma cenila Jemelku na milion eur (24,5 milionu korun).

„Přestup jsem si moc přál. Cítil jsem, že již potřebuji změnu. Ale neodchází se mi lehko. Byl jsem v Sigmě dlouho a pocity mám teď smíšené. Na jednu stranu jsem hodně šťastný, na stranu druhou cítím, že jedna etapa končí. Děkuji Sigmě za vše, že jsem zde mohl vstoupit do velkého fotbalu, že jsem si tady zahrál poháry. Jen škoda, že jsme v nich nebyli více. Také bych chtěl poděkovat vedení, že přestup umožnili, jednání určitě nebyla jednoduchá," loučí se Jemelka s Olomoucí.

„My i Plzeň jsme měli svoji představu. Nakonec jsme se ale dohodli tak, aby byly spokojeny všechny strany. Z Vaška jsem v poslední době cítil, že v hlavě nemá nic jiného, než myšlenky na odchod," říká Ladislav Minář, sportovní ředitel Sigmy.

„Viktorka měla o hráče dlouhodobý zájem, velmi si vážíme, že vytrvala a nyní se vše podařilo realizovat. Vaškovi změna určitě prospěje a udělá vše, aby klubu pomohl jak na domácí, tak i evropské scéně," líčí Roman Brulík z agentury RBR SportConsult, která hráče zastupuje.

Jemelka má na kontě 112 startů v nejvyšší české soutěži, v nichž vstřelil 7 branek. Během hostování v Belgii odehrál 22 ligových duelů v tamní soutěži a v dresu českého národního týmu zapsal 5 startů, naposledy v Lize národů nastoupil proti Portugalsku i Španělsku.

Jeden je málo, podepsali hned dva!

Zatímco o Jemelkovi se vědělo delší čas, další posilou Viktoria překvapila. Smlouvu na tři roky podepsal čtyřiadvacetiletý křídelník Erik Jirka, který přichází jako volný hráč. Odchovanec Trnavy má na kontě dva mistrovské tituly, které vybojoval v sezoně 2017/18 se Spartakem na Slovensku a v ročníku 2018/19 s Crvenou Zvezdou Bělehrad v Srbsku. Slovenský internacionál má za sebou také působení v polském Gorniku Zabrze a španělských klubech Mirandes a Real Oviedo.

„Jde o rychlostní typ křídelníka, který perfektně zapadá do našeho způsobu hry. Erik by navíc neměl mít problém s adaptací na nové prostředí, a tak by měl rychle zapadnout do naší kabiny," představuje posilu sdělil Bílek.

Jirka patří k oporám slovenského národního týmu. "Vzhledem k tomu, že nás čeká náročný podzim, rozhodli jsme se náš tým posílit o dalšího velmi kvalitního hráče, kterým slovenský reprezentant bezpochyby je. Na hráče jsme získali dobré reference také od našeho asistenta trenéra Marka Bakoše, který jej ještě coby hráč potkal během svého angažmá v Trnavě," přidává Šádek.

„Samozřejmě se do Plzně velmi těším. Když mi to agent oznámil, tak jsem byl nadšený. Zabojovat o Ligu mistrů je pro mě obrovskou motivací stejně jako pro všechny hráče v Plzni. Jsem připravený zasáhnout do zápasů a pomoci týmu. Udělám pro to vše, co budu moct," těší se Jirka.

Podle serveru transfermarkt.com má Jirka tržní cenu 800 tisíc eur. Během minulé sezony v Oviedu vstřelil jednu branku ve 20 soutěžních zápasech a už po roce s klubem rozvázal smlouvu. Za slovenskou reprezentaci nastoupil sedmkrát a jednou skóroval.

Reklama

Související témata: