Hlavní obsah

GLOSA: Plzeňský majstrštyk. Tenhle tým má prostě koule

Fotbalová Plzeň je v play off Ligy mistrů. Nanejvýš bláznivá věta vzhledem k okolnostem a finančním potížím Viktorie, které ji provázejí v posledních 12 měsících. Před rokem se jí předpovídal pád do zapomnění, namísto toho je krok od Champions League. Rozhodla o tom definitivně úterní vítězná odveta 3. předkola s Šeriffem Tiraspol.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň Tomáš Chorý, Lukáš Hejda a Lukáš Kalvach oslavují vítězství 2:1 po utkání 3. předkola Ligy mistrů.

Článek

Když izraelský sudí Grinfeeld ukončil zápas v Doosan Aréně, šťastný majitel klubu Adolf Šádek přišel k trenérovi Michalu Bílkovi. Plácl si s ním, cosi mu sdělil. S nejvyšší pravděpodobností mu poděkoval.

Šádek, který zatím marně hledá nového investora, šel totiž v létě do velkého risku. Mohl se vydat cestou prodejů nejlepších hráčů a zalepit tím díru v pokladně. On však naopak zainvestoval do zkvalitnění kádru.

Takový začátek v Plzni jsem nečekal, těší Jana Klimenta. Na euforii ale není časVideo: Sport.cz

Vsadil všechno na jednu kartu - dostat se do evropských pohárů a získat z nich stamilionové bonusy, které by Viktorii finančně opět postavily na nohy. Po úterku si mohl oddechnout, risk mu vyšel. I kdyby Plzni nevyšel poslední krok a hrála v uvozovkách jen Evropskou ligu, má jistých téměř 300 milionů korun.

Oslavy podle Michala Bílka? Radost mám velikánskou, ale abych tady skákal a dělal divadlo, to neVideo: Sport.cz

„Víme, že situace našeho klubu nebyla a není jednoduchá a že Plzeň postup v pohárové Evropě nutně potřebovala. Proto jsem rád za klub i hráče, že jsme přes Tiraspol postoupili, a i tento cíl splnili," prohlásil Bílek.

Jeho celek by si mohl patentovat výhru 2:1. Dosáhl ji v této sezoně čtyřikrát v šesti zápasech, v součtu s uplynulou patnáctkrát. S Tiraspolem v obou utkáních. Byť ve druhém poločase úterní odvety byl po vyrovnání soupeře v několikaminutové krizi, dokázal se z úzkých dostat. Jako ve velkém procentu případů pod Bílkem.

Tohle pochopitelně není dílo náhody nebo štěstí. Společně se svými asistenty stvořil Bílek tým, z něhož čiší obrovská vnitřní síla, motivace, vášeň. Tým, který má mezi tyčemi čaroděje Staňka, hráčský kádr, v němž by jeden padl za druhého. Mužstvo, které jde tvrdě za svým a v němž individuality dávají své přednosti a kvality ve prospěch celku.

Navzdory pochybám expertů a kritikám na neatraktivní, defenzívní způsob hry, dovedl Bílek Viktorii k titulu. S ohledem na neporovnatelnou finanční přesilu pražských S představovala už mistrovská korunovace neskutečný úspěch. Dvěma postupy v předkolech Champions League všechno ještě povýšil. Účast v play off znamená dokonalý majstrštyk. Nezpochybnitelně. Tečka.

Sestřih odvetného utkání 3. předkola Ligy mistrů Plzeň - TiraspolVideo: O2 TV Sport

Reklama