Hlavní obsah

Milník v české lize. Poprvé rozhodčí odvolal gól po zhlédnutí videa

Praha

Historický moment. Poprvé v nejvyšší české fotbalové soutěži rozhodčí odvolal gól na základě přezkoumání u videa. Hlavní arbitr duelu 18. kola HET ligy Zbyněk Proske neuznal branku slávistického útočníka Milana Škody v utkání s Bohemians 1905.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hlavní rozhodčí Zbyněk Proske zkoumá gól Milana Škody ze Slavie u videa. Nakonec se ho rozhodl neuznat.

Článek

Inkriminovaná situace se udála v 9. minutě vršovického derby. Škoda se po skrumáži ve vápně Klokanů nejlépe zorientoval a prostřelil Fryštáka. Nicméně tomu clonil Tomáš Souček, který zároveň stál v ofsajdu, a proto se sudí Proske po zhlédnutí videozáznamu rozhodl tuto trefu neuznat.

Hraniční bylo už Škodovo postavení při hlavičce po Hušbauerově centru a navíc při gólové střele stínil v ofsajdu hostujícímu brankáři Tomáši Fryštákovi domácí Souček. Proske se tak rozhodl celou situaci přezkoumat na obrazovce vedle hřiště a po necelých třech minutách gól odvolal.

Stalo se tak ve třetím utkání české ligy, v němž pomáhá videorozhodčí. Premiéru měl na konci podzimu v zápase Sparty s Mladou Boleslaví a hned v úvodu nová technologie pomohla potvrdit, že při vedoucím gólu domácích přešel míč brankovou čáru. Podruhé bylo video nasazeno v úvodním jarním kole opět na Letné, tentokrát v utkání s Libercem.

Reklama

Související témata: