Hlavní obsah

Místo vína ve skladu Silný střádá góly. Teď se mohu věnovat jen fotbalu, libuje si jablonecká posila

Do Jablonce přišel zacelit díry v ofenzivě, což se útočníkovi Janu Silnému zatím daří. Na herním soustředění ve Španělsku vstřelil dva z celkových čtyř branek Severočechů. Tím druhým ve čtvrtek v generálce na jarní ligový start s Olomoucí přispěl k remíze 2:2 s norským FK Viking. „Je dobře, že góly dává,“ libuje si jablonecký trenér Petr Rada.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jan Silný (vlevo) z Jablonce a Vojtěch Novák z Bohemians v utkání Zimní Tipsport ligy.

Článek

Posila z druholigové Líšně brzy oslaví již 27. narozeniny, ale až v lednu si útočník splnil sen a stal se plně profesionálním hráčem. „Teď se mohu věnovat už jen čistě fotbalu, což je samozřejmě příjemné a pro hlavu i důležité," přiznává Silný, který si dosud ve druholigové Líšni přivydělával ve skladu s vínem.

„Pracoval jsem však u kamaráda, který potřeboval někoho, kdo bude namátkově pomáhat ve skladu. Většinu času jsem seděl u počítače a dělal objednávky. Čas jsem si mohl řídit podle potřeby. Když pak přišla nabídka z Jablonce, řekl jsem mu: Nezlob se, ale končím," vysvětluje Silný.

Rozumí tedy vínu? „Nejsem žádný someliér, ale když půjdu s kluky v Jablonci, určitě jim o vínu něco řeknu. Alespoň nějakou zkušenost jsem sem dotáhl," usmívá se.

Na Střelnici však od něj očekávají především góly. Ve druhé lize odehrál v dresu Líšně a Sokolova celkem 62 zápasů, vstřelil 22 gólů. Do prvoligového klubu však nakoukl až nyní ve 26 letech.

„Vždy jsem byl spíše pro postupnější posun, než se někam tlačit na sílu a sedět pak někde na lavičce. Fotbal mám hodně rád, chtěl bych hrávat a být platný. Tím však neříkám, že se o mě ligové kluby rvaly, byť nějaké nabídky byly, ale vždy jsem si to vyhodnotil takto," vysvětlil Silný. „A rozhodně toho nelituji. Myslím, že jsem zvolil správnou cestu. Teď jsem v jednom z největších klubů v Česku, takže jsem spokojený," tvrdí s tím, že pořád doufal, že šanci v nejvyšší soutěži ještě někdy dostane.

„Věřil jsem, že když budu dávat góly, někdo si toho všimne. Než jsem se aklimatizoval v Líšni, také to chvilku trvalo. Pak jsem měl tři operace ramene, takže jsem se bál, že mě to zbrzdí, ale naštěstí mi tam góly padaly," vypráví.

Teď má u zelenobílých po odchodu Doležala a Čvančary ideální šanci. „Možná to bude snazší, když odešli dva důležití hráči z útoku, ale pořád si myslím, že tady jsou kvalitní hráči a útočníci a nepůjde o nic jednoduchého. Každopádně se s tím jdu rvát," uzavírá. Teď by rád na dvě trefy v přípravě navázal i v ostrých zápasech.

Reklama

Související témata: