Hlavní obsah

Mistrovská Sparta zahájí novou sezonu doma proti Olomouci. Los zastínilo téma rozhodčích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozlosováno. Obhájci titulu fotbalisté Sparty zahájí novou prvoligovou sezonu 22., nebo 23. července doma proti Olomouci. Úřadující vicemistr Slavia v úvodním kole přivítá Hradec Králové, nad nímž v nejvyšší soutěži třikrát za sebou nedokázala zvítězit. Jediný nováček první ligy Karviná na úvod doma vyzve Zlín. Podzimní derby pražských S se odehraje v 9. kole na konci září v Edenu. Rozhodl tak středeční los v Praze na ligovém grémiu klubů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťané s trofejí za zisk mistrovského titulu. Cestu za obhajobou začnou proti Olomouci.

Článek

Podzimní část bude mít 19 kol a skončí v neděli 17. prosince. Jarní fáze odstartuje 10. února a základní část vyvrcholí 30. kolem 27., nebo 28. dubna. Následovat bude pětikolová nadstavbová část.

Hned kolo po pražském derby Sparta o posledním zářijovém víkendu v dalším šlágru přivítá na Letné Plzeň. Západočeši na podzim odehrají oba duely s pražskými S venku, na Slavii se představí ve 14. kole 4., nebo 5. listopadu.

Losování se znovu uskutečnilo podle takzvaných Frončekových tabulek. Dokážou zohlednit, aby si domácími zápasy nekonkurovala mužstva z jednotlivých regionů, ale třeba také nevhodné klimatické podmínky.

Bývalý trenér Sparty Ivan Hašek pochválil v pořadu Přímák výkon rozhodčího Dalibora ČernéhoVideo: Sport.cz

Hlavním tématem na grémiu byly nicméně výkony rozhodčích. Zástupci klubů se dokonce sešli již před jednáním, aby sudí probrali.

„Hlavně šlo o nejednotnost posuzování na první pohled vcelku identických situací," avizuje Dušan Svoboda, předseda LFA.

„Dochází k jedné věci - jsou jasně daná pravidla, ale dost složitá. Vstoupil do toho nový prvek, VAR. Spousta věcí začíná být čím dál tím méně jasná a zřejmá na posouzení, třeba pravidlo o ruce nebo surové hře. Rozhodčí se stávají trochu obětí technologie, je pak složité pravidla uplatňovat," poukazuje Svoboda.

Program 1. ligového kola:
Pardubice - Bohemians Praha 1905
Mladá Boleslav - Jablonec
Sparta Praha - Olomouc
Karviná - Zlín
Teplice - Plzeň
Liberec - Ostrava
Slavia Praha - Hradec Králové
Slovácko - České Budějovice

„Chceme tedy apelovat na členy komise rozhodčích a FAČR, aby se ještě více zabývali přípravou rozhodčích. Odvolání Příhodovy komise nikdo nepožadoval, to ani nemáme v kompetenci. Kritika však zazněla," líčí Svoboda.

Český fotbal již dlouho čeká na zavedení kalibrované čáry. LFA vypíše v nejbližších týdnech tendr na prodej TV práv. „Zavedení kalibrované čáry pak budeme řešit s vysílatelem, který práva získá. Věřím, že od sezony 2024/25 se k ní přiblížíme," doufá šéf LFA.

Podzimní část bude mít letos 19 kol a skončí 17. prosince. Na jaře pak po odehrání základní části vyvrcholí sezona opět pětikolovou nadstavbou. Její přínos analyzuje ligový výbor. „Připravujeme nějaké zhodnocení nadstavby, z toho se budou odvíjet další kroky," říká Svoboda.

Související témata: