Hlavní obsah

Mladí a neklidní perlí jen doma. Podívejte se na naše zkušenosti, poukazuje Vrba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další vypovídající týden. Ve středu porážka v Olomouci, v sobotu klidná domácí výhra nad Baníkem (3:1). Zatímco venku fotbalisté pražské Sparty v ligovém ročníku získali jen 25 z celkových 69 bodů, na Letné pod trenérem Vrbou doma v lize ve 24 zápasech neprohráli (z toho 22 vítězství) a v sezoně tam získali 44 bodů. „Jsem rád, že jsme prodloužili domácí šnůru a vyhráli,“ oddechl si Pavel Vrba jen tři dny po fatální ztrátě na Hané.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tři góly Baníku trenéra Sparty Pavla Vrbu uspokojily.

Článek
Fotogalerie

Mladí a neklidní. Americká telenovela se dá vztáhnout i na sparťany. Když koncem února nastoupili ve Zlíně, věkový průměr hráčů, kteří zasáhli do hry, činil 23,7 let. Mladší tým nasadila Sparta v lize naposledy před téměř 20 lety. V sobotu proti Baníku byl věkový průměr základní sestavy jen 23,8 let. Právě nízkým věkem vysvětluje Pavel Vrba nevyrovnanost výkonů jeho týmu.

Spravili jste si aspoň trochu chuť po středeční porážce?

Řeknu to trošku jinak. Myslím, že domácí zápasy v tomto ročníku jsou trochu jiné než venkovní. Alespoň podle mých představ. Jsem rád, že doma vyhráváme, že se nám daří. Doufám, že i fanoušci Sparty jsou s domácími zápasy spokojení.

Jenže na hřištích soupeřů ztrácíte... Čím si vysvětlujete, že výkony doma a venku jsou tak rozdílné?

Na to je podle mě jednoduchá odpověď. Podívejte se na náš věkový průměr a na zkušenosti mužstva. Dostává příležitost spousta mladých hráčů. Možná je to i o tom, že zkušenosti budou mladí sbírat a doufám, že v budoucnu, pokud tady vydrží, se to vrátí i ve venkovních zápasech.

Celý zápas po čase odehrál i osmnáctiletý Karabec.

Přidal bych ještě další, kterým je pod 20 let a hrají v základu. Myslím, že to je v českém fotbale obrovská výjimka. Mladí budou dostávat příležitost, pokud na to budou mít a pokud nás přesvědčí. Jako třeba Vitík nebo Hložek, kteří mají místo víceméně stabilní. Pokud nás bude také Karabec přesvědčovat jako oni, není důvod, aby stálé místo neměl. Je to vždycky o výkonech, kvalitě hry a výsledcích. Věk určitě není důvod být v základu. Tak to je.

Na šanci čekají také Gabriel, Suchomel či Ryneš. Zvažoval jste, že byste dal ještě větší prostor mladým?

Najděte mi v minulosti, kdy byla Sparta tak mladá... Já si spíš vzpomínám třeba na generaci Chovanců, Grigů a Straků. Když někdo hrál ve dvaceti, tak šlo o tři výjimky. Bílek, Hašek a Skuhravý. Zbytku hráčů bylo 28 let a víc. Tolik mladých tam nebylo. Dneska mají mladí příležitostí spoustu. Máme možná nejmladší věkový průměr v lize. Teď je otázka, jestli mladé udržíme a oni Spartě přinesou výsledky, které by diváci chtěli. Doufám, že to tak bude.

Hodně mladý je stále i Hancko (24). V Olomouci citelně chyběl kvůli žlutým kartám, proti Baníku se vrátil. Je pro vás nepostradatelný?

Další z hráčů, kterým je teprve 24 let a mají v lize něco odehráno. Ve Spartě hraje pravidelně už třetí sezonu. Je jasné, že hráči potřebují prostor. Potřebují se vyhrát. Hanci už má obrovské zkušenosti a mužstvu dokáže obrovsky pomáhat. To je skvělé. Patří k vůdcům mužstva, dokáže ho i řídit.

Hečovou chybou v samém závěru jste přišli o čisté konto. Neměl by dostat šanci také Nita, který ještě na jaře nechytal?

Víte, že gólmany jsme vždy měnili po nějaké sérii. Rozhodují o nich trenéři brankářů. Já s nimi diskutuji, jen když mám úplně jiný názor než oni. O brankářích rozhodují trenéři gólmanů. Pracují s nimi velkou část tréninku. Oni mi dávají informace a já na ně hodně dám. Věřím jim a vím, že pracují dobře.

Zcela mimo nominaci se tentokrát ocitli Krejčí starší a Souček. Šlo o reakci na nepovedený zápas v Olomouci, že?

V nominaci by měli být hráči, kteří momentálně podávají nejlepší výkony. Kdyby to tak nebylo, tak je to špatně.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice