Hlavní obsah

Motivací je získat čtvrtý titul v řadě i pro Tvrdíka, neskrýval Trpišovský, že Slavia bude bojovat i za nemocného šéfa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potvrdili pozici lídra! Fotbalová Slavia v posledním kole základní části tuzemské nejvyšší soutěže smetla doma Zlín a do nadstavbové části vstoupí z první příčky. S jednobodovým náskokem na druhou Plzeň a sedmibodovým odstupem od třetí Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský během utkání se Zlínem.

Článek

„Splnili jsme úkol, vyhráli a uhájili první příčku," lebedil si Ondřej Kúdela, obránce Slavie, když Pražané doma porazili třemi brankami Zlín. „Hodně jsme první místo řešili a chtěli jsme skončit první. Jednak z toho důvodu, že jsme si udrželi určitou bodovou výhodu, byť jenom velmi těsnou na druhou Plzeň. Zásadní bylo i hledisko psychologické, protože před nadstavbou je pro sebevědomí super neztratit vedení, které jsme měli. A pak je zde samozřejmě faktor tří zápasů doma s největšími soupeři," neskrýval trenér Slavie Jindřich Trpišovský, že bylo úkol pro jeho svěřence zněl jednoznačně.

Cesta k triumfu však v úvodních minutách byla hodně kostrbatá. Obnovená spolupráce defenzivní dvojice Hovorka-Kúdela lehce skřípala. „Sám si dokážu vyhodnotit, jak jsem hrál. A cítím, že to nebylo ideální. Ale postupně jsem se do toho dostal," říkal Kúdela. „Úvod byl v našem podání hrůzostrašný. Přežili jsme dvě kritické situace po vlastních chybách. Postupně jsme se zvedli, gól Standy Tecla dodal naší hře obrátky. A po trefě Lukáše Provoda jsme získali klid, dominovali jsme," chválil tým Trpišovský.

Nijak netajil, že jej potěšilo zakolísání Sparty. „Na jednoho z největších rivalů máme komfortnější náskok," připomínal sedmibodový odstup. „Ale nechci tvrdit, že jsou ze hry venku. Rozhodně bych si netroufl Spartu odepisovat. Už měla mnohem větší ztrátu a dokázala se do boje o první místo vrátit. A nikde není napsáno, že nemůže zvládnout v nadstavbě pět zápasů vítězně," zachoval Trpišovský slušnost a rivala z Letné nechal v naději.

Každopádně Slavia odstartuje útok na čtvrtý titul v řadě v neděli cestou do Mladé Boleslavi k zápasu s Hradcem Králové. „Já jsem řešil soupeře, který nebyl jasný, hlavně z hlediska hrací plochy. A proto jsem nechtěl Liberec. Fandím klukům v každém utkání, ale věděl jsem, jak by to pod Ještědem bylo složité a umocněné špatným terénem. V Hradci mají skvělého trenéra, došli daleko v poháru a náš výkon v posledním zápase nebyl nijak dobrý, byť výsledkově jsme to zvládli jednoznačně," připomínal Trpišovský únorový triumf (1:5).

„Je pro nás velkou motivací vyhrát čtvrtý titul v řadě. Bude to složité. Měli jsme během sezony určité sinusoidy, vyrovnávali jsme se s množstvím problémů... To vše nás žene za titulem. Stejně jako přání vybojovat titul pro fanoušky, kteří dlouho nemohli na fotbal, a pro našeho šéfa," připomínal Trpišovský, že boss Slavie Jaroslav Tvrdík bojuje s vážnou nemocí.

Reklama