Hlavní obsah

Na znovuzrozeného kapitána Slavie se pějí ódy. Je to fenomén, těší kouče Straku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dva roky bez fotbalu a malé naděje na to, že se vrátí do formy, jakou měl před vážným zraněním kolena. Kapitán fotbalové Slavie Jan Bořil byl mnohými odepisovaný, přesto senzačním způsobem poslal všechny prognózy expertů do propadliště dějin a po návratu na zelený pažit udivuje svými výkony. „Tleskám mu,“ smekl před velezkušeným zadákem fotbalový trenér František Straka. V pořadu Přímák s ním souhlasí také expert webu Sport.cz Jan Malý, který poukazuje na mimořádně silný příběh obrovského bojovníka v sešívaném dresu.

Video: Sport.cz

 
Článek

Operace vážně zraněného kolena, kvůli kterému doktoři tvrdili, že si už v profesionálním fotbale nezahraje. Dvaatřicetiletý Bořil ale vše překonal a sám sobě i ostatním ukázal, že se s ním musí i dál počítat. Po téměř dvouleté pauze vtrhl na trávník se vší parádou a znovu navlékl přes biceps kapitánskou pásku. Stal se nedílnou součástí základní sestavy Slavie. Letos odehrál už tři kompletní duely.

Není proto divu, že se na šikovného zadáka valí chvála. „Honza je pro mě fenomén. Byl totálně odepisovaný a ukázal, že má obrovské srdce a vůli vrátit se do formy, kterou měl. Byl a je to tahoun Slavie,“ konstatuje fotbalový trenér František Straka, který dvaatřicetiletého buldoka dává ostatním za vzor. „Je to příklad pro všechny. Honza díky obrovské vůli chtěl dokázat, že je ještě platným hráčem.“

PŘÍMÁK s bývalým ligovým fotbalistou a trenérem Františkem Strakou. Video: Sport.cz

Z odepisovaného muže se stala důležitá postava základní sestavy Slavie. Před několika měsíci pro většinu zainteresovaných nečekaná věc. „Je to silný příběh. Zranění nebylo jednoduché, stejně tak návrat zpátky,“ kýve hlavou fotbalový redaktor Sport.cz Jan Malý. „Jeho mentální odolnost je neuvěřitelná. Dokázal vydržet takhle dlouhou dobu a vrátil se do základní sestavy. Možná s ním trenéři ani nepočítali, že se vrátí v takové formě,“ přemýšlí novinář.

A zatímco na ligové scéně dostává na pozici levého obránce prostor právě Bořil, v evropských pohárech místo na okraji hřišti patří univerzálovi Lukáši Provodovi. Trenér Jindřich Trpišovský má proto příjemné dilema při tvorbě základní jedenáctky.

„Výběr je pestrý a bude záležet na strategii do konkrétního zápasu. Důležité bude, jak bude chtít Trpišovský rozdělit zátěž mezi jednotlivé hráče,“ vysvětluje Malý.

Slavia a brankáři, téma z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Straka navíc zdůrazňuje Bořilovu univerzálnost, díky které může obsadit jiné pozice na hřišti. „Ukázal, že je mu to úplně jedno, co bude hrát. Zda to bude wing-back či levý bek. Je to natolik zkušený hráč, stejně tak Provod,“ souhlasí v pořadu Přímák bývalý kouč pražského celku.

Co dalšího zaznělo v nejnovějším dílu fotbalového pořadu Přímák se můžete podívat ve videu.

Reklama