Hlavní obsah

Nabídce nešlo odolat, netají Rosický. Sparta otočila zápas i bez Hancka, ztratila Peška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokud letenské obraně velel Dávid Hancko, inkasovala fotbalová Sparta za první tři kola dva góly a měla nejlepší obranu ligy. Jenže slovenský reprezentant už je v Rotterdamu, kde by ho měl Feyenoord nejspíš v pondělí představit jako novou posilu. Do Mladé Boleslavi už Pražané dorazili bez své klíčové opory, za kterou i s bonusy mohou utržit až čtvrt miliardy korun. Ve městě automobilů prohrávali, ale nakonec zvítězili 3:1 a slaví třetí výhru v řadě. Ujali se tak vedení v neúplně tabulce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítězná děkovačka. Fotbalisté Sparty Praha oslavují vítězství s fanoušky po utkání 4. kola Fortuna ligy v Mladé Boleslavi.

Článek
Fotogalerie

Odchod Dávida Hancka do Rotterdamu je prakticky jistou věcí.

„Je v zahraničí, podstupuje zahraniční prohlídku. Je blízko přestupu do jiného klubu," potvrdil před zápasem sportovní manažer Tomáš Rosický v rozhovoru pro O2 TV Sport.

„Důvodů, že jsme ho uvolnili, je víc. Obdrželi jsme velmi vysokou nabídku, které je těžké odolávat. Zájemců bylo čím dál tím víc. Dávid se vypracoval v klíčového hráče, byl by tu čtvrtou sezonu, tak by to mělo vypadat, tak s hráči mluvím, aby tady odvedli tři, čtyři sezony a řekli si o zahraniční angažmá," vysvětluje Rosický.

Naznačuje, že příchod případné náhrady za Hancka není otázkou nejbližších dnů.

„Jelikož jednání trvají hodně dlouhou dobu, počítali jsme, že taková situace může nastat. S trenérem jsme o tom mluvili, necítíme akutní nouzi. Dobře se chytil Sörensen, prověřený je Zelený, progres v minulé sezoně ukázal Vitík. Máme také Panáka a mladého Vydru. Tím ale neříkám, že kádr je uzavřený," říká Rosický.

„Odešel nám jeden z lídrů, který nám pomohl ve spoustě zápasů i gólově. Odpovědnost na nás zkušenějších bude ještě větší, ale z řady mohou vykročit i další, i v kabině. Teď je ideální chvíle, tým nemůže táhnout jen pár lidí," poukazuje David Pavelka, který dostal kapitánskou pásku po Hanckovi.

Kdo vedle Sörensena místo Hancka? Žádný velký rébus, podle očekávání se na stopera postavil Jaroslav Zelený slavící právě v den utkání 30. narozeniny.

Letní posila z Jablonce tak uzavřela úvodní kolečko. Universální reprezentant začal v rudém dresu jako stoper, pak se posunul na levý kraj obrany a zahrál si už také defenzivního záložníka. Po Hanckově odchodu je z něj opět stoper.

„Přijde mi, že Jaroslav může nastoupit jednoduše kdekoliv. I na místě hrotového útočníka nebo brankáře, a podal by tam dobrý výkon. Je jako voják využitelný na více pozicích," chválil Zeleného trenér Brian Priske po výhře v Českých Budějovicích.

Kdo by ještě před koncem přestupového období mohl opustit Fortuna ligu? Řešíme v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Jenže právě Zeleného chyba nabídla Mladé Boleslavi vedení. Sparťan zbytečně fauloval Škodu a po Matějovského standardce otevřel Donát svou první ligovou trefou skóre.

„Zelí i tak odehrál dobrý zápas, je vidět, že náhradu máme. Také Asger Sörensen byl dobrý," připomíná Priske i druhého stopera, který se postaral o vítěznou branku.

Sparta se nesložila, třemi góly ve druhé půli zápas jistě otočila.

„Jsem nadšený, jak je tým mentálně odolný, po inkasovaném gólu se nepoložil. Hodně pomohli střídající hráči. Cítil jsem, že je třeba víc tlaku, změnili jsme rozestavení. Byli jsme odměněni. Jsem šťastný za Čvančaru, měl deset dnů infekci, musí makat každý den," chválí střídajícího útočníka s bilancí jedna plus jedna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske.

Pokud jde o další stopery, na lavičce seděl Filip Panák, mladý Martin Vitík se do nominace nevešel.

Sparta před utkáním oznámila, že reprezentant Ondřej Čelůstka v následujícím týdnu podstoupí operační zákrok. Stále chybí také Ladislav Krejčí mladší, který absolvoval léčebný pobyt v Německu. Nově jmenovaný kapitán také může nastupovat ve středu obrany.

Malérem může být zranění Jakuba Peška, reprezentant si po špatném došlapu již v prvním poločase pochroumal koleno.

„S Peškem to nevypadá dobře, budeme mu držet palce, ať to dobře dopadne," avizuje Priske.

Reklama

Související témata: