Hlavní obsah

Nadvláda Slavie už musí skončit! Juliš zkusí atakovat korunu krále střelců

Praha

Kdyby na jaře zůstal zdravý, nejspíš už by měl velký individuální úspěch v kapse. Zranění ho však vyřadilo na dva a půl měsíce ze hry, a tak se do bitvy o korunu krále střelců fotbalové Fortuna ligy přihlásil zpátky až kolo před koncem. Sparťan Lukáš Juliš ztrácí na vedoucího slávistu Jana Kuchtu dvě trefy. „Když nastoupím, budu se snažit góly vstřelit, ale na výhře v tabulce střelců nelpím,“ hlásí před závěrečným duelem s Brnem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Juliš ze Sparty Praha v akci.

Článek
Fotogalerie

Hned v první minutě derby v Ďolíčku využil hrubky soupeře a otevřel skóre. Naposledy se trefil 20. ledna v Opavě, teď skóroval poprvé od příchodu trenéra Pavla Vrby. Přispěl tak k zajištění aspoň druhé příčky a startu ve 2. předkole Ligy mistrů.

„Ve Spartě se berou jen vítězství a tituly... V prvních kolech si to sedlo, ale pak přišla zranění Šteti, Hložana a začali jsme ztrácet, kdežto Slavia jela celou sezonu," přemítá Lukáš Juliš v rozhovoru pro klubový web.

„Stále si vyčítám penaltu v domácím derby, kdy to bylo mezi námi na dva body. Škoda. Slávisté letos sesbírali obě trofeje a já doufám, že naposledy. Když jsem sledoval finále poháru, říkal jsem si, že už to musí skončit," prudí ho nadvláda sešívaných.

V Ďolíčku vstřelil svůj zřejmě nejrychlejší gól v kariéře. „Hráči Bohemky mi situaci hodně ulehčili. Nedomluvili se a míč propadl. Brankář Le Giang stál blbě, byl u přední tyče. Mířil jsem proto na zadní a díkybohu, že mi to tam padlo, protože čekání na vstřelený gól už bylo dlouhé," usmívá se.

Lafata mu dal vzor

Po zranění ho trápil dlouhý střelecký půst. „Čekání nebylo příjemné. Měnil se trenér, měl jsem zranění a po něm mi to tam moc nepadá. Ulevilo se mi. Důležitější však je, že jsme vyhráli. I když jsem branky nestřílel, pořád jsme vyhrávali, což se pak útočníkovi vstřebává lépe, než kdyby se třeba remizovalo," upřednostňuje týmový úspěch.

Ale přece jen, když už šance je... Na vedoucího Kuchtu v čele tabulky střelců ztrácí před posledním kolem dva góly.

„Před zápasem s Bohemkou byl král střelců poslední, na co jsem myslel. Uvidíme. Všichni víme, co se tu podařilo Lafimu před pěti lety," poukazuje Juliš na mocný finiš Davida Lafaty, který v roce 2016 nasázel v posledním kole Jihlavě hned pět branek a korunu krále střelců získal.

„Když nastoupím, budu se snažit góly vstřelit, ale na výhře v tabulce střelců nelpím. Důležité je, že máme jisté druhé místo a půjdeme fanouškům ukázat v posledním kole dobrý fotbal, když už nemůžeme slavit titul," ujišťuje Juliš.

Tabulka střelců první fotbalové ligy:
14 - Kuchta (Slavia),
13 - Schranz, Doležal (oba Jablonec),
12 - Beauguel (Plzeň), Juliš (Sparta), Stanciu,
11 - Sima (oba Slavia), Hložek,
10 - Karlsson (oba Sparta), Kliment (Slovácko), De Azevedo (Ostrava).

Reklama

Související témata: