Hlavní obsah

Návrat s nulou. Zlínský hrdina zvládl v Ďolíčku i psychologickou hru

Jan ŠvandaSport.czPrávo

To byl návrat! Minulé dva ligové duely proseděl pouze na lavičce náhradníků, v sobotu však Matej Rakovan znovu nasadil rukavice a ve vršovickém Ďolíčku se stal oslavovaným mužem Zlína. Slovenský brankář udržel proti domácím fotbalistům Pardubic čistý štít, nevyzrál na něj ani z pokutového kopu Cadu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zlínský brankář Matej Rakovan chytá penaltu Caduovi z Pardubic.

Článek

Brazilec si v 53. minutě po faulu na Chytila přichystal balon na penaltový puntík, jeho přízemní střelu k levé tyči ale vytáhlý gólman lapil. „Čekal na mě, na můj pohyb. Myslel si, že tipnu stranu, to ho možná rozhodilo," vykládal Rakovan po remíze 0:0. Při exekuci vyčkával do poslední chvíle a psychologickou hru se záložníkem Východočechů vyhrál.

Nulu vychytal poprvé od 28. srpna, kdy na libereckém stadionu U Nisy burácel se spoluhráči v kabině po triumfu 1:0. Po zářijovém debaklu 2:5 se Spartou ovšem usedl na lavičku a kryl záda Šiškovi. V pátek ale od trenéra brankářů Otakara Nováka uslyšel příjemnou zvěst: „Proti Pardubicím budeš chytat!" Za důvěru se odvděčil náramně. V 65. minutě zneškodnil i krásný průnik Chytila, který na něj vypálil levačkou.

„Nulu vzadu máme díky Rakymu. Jsem rád, že to takhle zvládl, kluci mu musí taky poděkovat. Zdál se mi celý zápas koncentrovaný. Podával dobrý výkon jak hrou nohou, tak pomáhal klukům v šestnáctce při standardkách," těšilo trenéra Ševců Jana Jelínka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Dominik Kostka z Pardubic a Vachtang Čanturišvili ze Zlína.

Bod, kterým Zlíňané utnuli pětizápasovou šňůru proher, bral. V prvním poločase dokonce dvakrát rozezvučeli brankovou konstrukci, jenže s předvedenou hrou u Botiče spokojení nebyli. „Okolo dvanácté patnácté minuty jsme přestali hrát, od té chvíle to dopředu nebylo dobrý, nelepilo nám to tam," povzdechl si Jelínek.

„Klasický zápas, kdy jsme chtěli udržet čisté konto a od toho se odvíjela hra. Chci poděkovat klukům, že jsme to zmákli. Další zápasy nám ukážou, jak na tom doopravdy jsme," prohlásil Rakovan. Připustil, že po změně stran se na zlínské kopačky vkradla nervozita. „Škoda ofsajdu před naším gólem, ale ofsajd byl asi jasný. Musíme pracovat tvrději, a hlavně na detailech," dodal 31letý brankář.

Reklama

Související témata: