Hlavní obsah

Nechce pošpinit slavné jméno. Taťka mi to snad udělal naschvál, vtipkuje liberecký gólman Jan Stejskal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Žertuje, že křestní jméno slavící svátek o svatojánské noci mu rodiče vybrali jako motivační prvek. Fotbalový gólman Jan Stejskal, jenž se momentálně zkouší prosadit v Liberci na hostování ze Slavie, se tím pádem jmenuje stejně jako bývalý slavný gólman, osminásobný mistr ligy, český reprezentant, účastník MS v Itálii a člen Klubu ligových brankářů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Jan Stejskal inkasuje gól během utkání osmifinále MOL Cupu s Karlovými Vary.

Článek

„Taťka, taky bývalý fotbalový hráč, mi to snad udělal naschvál, abych měl motivaci nepošpinit slavné jméno," usmívá se 25letý brankář, který otázkám na příbuznost se svým slavným jmenovcem čelí neustále. „Už přemýšlím, že si odpověď vytetuji někam na ruku a budu jenom ukazovat, že nejsme příbuzní," vtipkuje.

Zatímco však jeho starší jmenovec měl v jeho věku místo jisté ve Spartě, kde kroutil již čtvrtou sezonu a mířil ke čtvrtému ligovému titulu, o 35let mladší Jan Stejskal své stálejší místo v jednom klubu zatím pořád hledá.

Rodák z Pardubic by měl v příští sezoně hostovat ze Slavie v Liberci, doladit zbývají jen detaily. „Hlavou jsem však už plně v Liberci," tvrdí. A doufá, že konečně ukončí šestiletku častého stěhování a pod Ještědem zakoření na delší dobu.

„Už bych samozřejmě chtěl někde zakotvit, ale v tomhle jsem malým pánem. Uvidíme. Když se v Liberci chytnu, můžeme třeba řešit i nějaký přestup," říká mládežnický reprezentant, který v české nejvyšší soutěži odchytal zatím 22 zápasů ve třech různých klubech. Za Mladou Boleslav, Slavii a v poslední sezoně hostoval coby hráč sešívaných v Olomouci.

Hráčem Slavie se tak trochu překvapivě stal v září 2020, kdy přestoupil z Mladé Boleslavi a s mistrovským týmem podepsal smlouvu až do roku 2025. V lize však v sešívaném dresu kvůli velké konkurenci odchytal jediné utkání.

„Slavia však pro mě znamenala skvělou zkušenost. Ze začátku jsem tam šel, že chci od Kolyho (Ondřej Kolář), který byl v super formě, pochytat to nejlepší a myslím, že se to povedlo," tvrdí. Shodou okolností po příchodu k Nise zase spolupracuje s Kolářovým bratrancem Lukášem Pešlem. „Trochu si ho kvůli tomu dobírám. Říkám mu: Nazdar Koly," přiznává s úsměvem Stejskal. „Musím však přiznat, že v některých situacích jsou si dost podobní. Mají to asi prostě v rodině."

V poslední sezoně odchytal v Olomouci celkem 16 zápasů. 7 ligových, 4 v domácím poháru a 5 ve třetí lize za béčko. „Popravdě jsem počítal s větším herním vytížením. Málo to sice není, ale chtěl bych sbírat spíš ligové zkušenosti. Co si budeme povídat, Mol Cup vám dá mnohem méně než ligové utkání," konstatuje.

Na herním soustředění Slovanu v Rakousku zatím chytal jeden zápas (1:2, Mezökövesd-Zsóry), druhý (0:0, Újpest) hrál jeho parťák Olivier Vliegen. V generálce na ligu Severočeši porazili v pátek v zápase hraném na 120 minut kyperského mistra FC Apollon 3:2.

Reklama

Související témata: