Hlavní obsah

Nechci si představit tým bez Hancka, ale jsem jen trenér, netají Priske, že kapitána přemlouvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vede bitvu hned na dvou frontách. Na hřišti se situace zlepšila, fotbalisté Sparty navázali na výhru v Českých Budějovicích a také Olomouc doma porazili 2:0. Jejich trenér Brian Priske však zároveň přemlouvá zastupujícího kapitána Hancka, aby nevyslyšel volání Feyenoordu Rotterdam, a raději zůstal na Letné. „Je to náš klíčový hráč. Bavil jsem se s ním i s Rosou (sportovním ředitelem Tomášem Rosickým),“ avizuje dánský kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske a Dávid Hancko po utkání se Sigmou Olomouc.

Článek

Dělá, co může. Brian Priske věří, že pokud Hancko nyní zůstane, vyslouží si po sezoně ještě lepší nabídku. Těší ho příchod záložníka Jakuba Jankta, který podle něj bude pro Pražany představovat velký přínos.

Druhé vítězství v řadě. Jak hodnotíte první domácí výhru?

Je to zápas, který jsem si zatím užil nejvíc. Vím, že utkání nebylo perfektní, ale obecně se dá říct, že si užívám Spartu víc a víc. Užívám si více způsob, jakým hrajeme. Viděli jsme pasáže, se kterými jsem byl velmi spokojený, ale také pasáže, se kterými jsem nebyl úplně spokojený. Fanoušci byli úžasní a hodně nám pomohli. Snad nás budou takto podporovat i nadále. Ať už ve složitých časech, tak i v těch lepších.

Nevyužili jste penaltu, proč ji šel kopat právě Juliš?

Rozhodli se hráči na hřišti. Také jsem čekal, že na penaltu půjde Dávid Hancko, jelikož je úspěšně zahrával v minulé sezoně. Zřejmě se tak dohodli proto, že penaltový zákrok byl právě na Hancka. Juliš byl připravený, ale bohužel si na gól ještě počká. Moc mu ho přeju, poslední dva měsíce pracuje opravdu tvrdě a gólový zápis by si zasloužil.

Když už je řeč o Hanckovi, velký zájem o něj znovu projevuje Feyenoord Rotterdam. Dovedete si vůbec představit tým bez Hancka?

Já si nechci ani představit tým bez Hanciho. Vedl jsem rozhovory jak s ním, tak s Tomášem Rosickým. Přestupy jsou ovšem součástí fotbalu, je tady pár let. David je pro nás klíčový hráč, představil jsem mu plán, který s ním pro aktuální sezonu máme. Co mu můžeme ve Spartě nabídnout, jak jej můžeme učinit ještě lepším a silnějším hráčem, aby si mohl po sezoně vysloužit třeba ještě lepší nabídku, než kterou zvažuje teď. Bohužel jsem jenom trenér, můžu pomoct hráčům, co nejvíc to jde, ale taková důležitá životní rozhodnutí musí lidé přijmout sami za sebe.

Obránce Höjer stejně jako minule skóroval. Pomáhá mu, že vy trenéři jste také Dánové?

Nezáleží mi, odkud hráč pochází. Ať už je z Dánska, České republiky, Slovenska, nebo třeba z Norska. Všem chceme pomáhat v rozvoji. Možná je pro Caspera komfortnější, že tu jsem já a další krajané. Pečujeme o něj ale naprosto stejně jako o ostatní. Každý z hráčů musí přijmout velkou konkurenci. Jeho rozvoj zbrzdilo zranění, se kterým se v průběhu minulé sezony dlouho léčil. Nyní jsme svědky, jak opět rozvíjí svůj potenciál.

V čem se liší akademie Sparty a Slavie? Diskuse z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Teprve nedávno přišel také další Dán, stoper Sörensen. Do týmu zapadl velmi rychle.

Rychlost, s jakou je schopen se adaptovat na jinou soutěž a nové prostředí, je asi na Asgerovi to nejlepší. První zápas odehrál hned po pěti dnech, co k nám přestoupil. Hned od začátku předvádí kvalitní defenzivní výkony a vyhrává souboje. Hru s míčem měl proti Olomouci o něco horší než v předchozích zápasech. Je hrozně důležité, aby se hráči co nejrychleji a nejlépe adaptovali v novém prostředí. Zároveň je to pochvala pro ostatní hráče a všechny v klubu, kteří celý proces velmi usnadňují. Mluvím i ze své osobní zkušenosti. Po velmi krátkém čase se tu lidé začnou cítit velmi dobře.

Pár dnů před zápasem jste získali Jakuba Jankta. Jak se vám líbily jeho první okamžiky v rudém dresu?

Sampi tady není ani týden. Ale měl jsem dobrý pocit ještě dřív, než přišel. Vedl jsem s ním velmi kvalitní rozhovory, které mi pomohly poznat ho blíže. Vidím v něm velký přínos. Má zkušenosti z reprezentace, z mezinárodního fotbalu a z velkých lig. A je to dobrý kluk. Navíc chce vyhrávat, umí povzbudit ostatní a vybudit je k lepším výkonům. Vždycky je potřeba, aby hráči spolu mluvili, aby se povzbudili, vyhecovali se a klidně argumentovali sami mezi sebou. Zná českou ligu, přestože v ní dosud žádný zápas nehrál. Nemá problém s jazykem, takže pro něj adaptace není nijak složitá.

Reklama

  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  3 : 2 Jablonec - Karviná 3 : 2 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  2 : 0 Pardubice - Zlín 2 : 0 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  2 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 2 : 1 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.