Hlavní obsah

Nejlepší cizinec ligy Kerič: Sním o reprezentaci a španělské lize

Hned dvě ceny najednou získal v samém závěru fotbalové ligy chorvatský útočník ve službách Slovanu Liberec Andrej Kerič. V sobotu v Edenu zaokrouhlil svůj střelecký účet na 15 branek a stal se králem střelců právě skončeného ročníku Gambrinus ligy. V neděli si pak došel do Bredovského dvoru pro cenu Nejlepší cizinec Gambrinus ligy, kterou uděluje už jedenáct let týdeník Gól.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Andrej Kerič s oceněním pro nejlepšího cizince Gambrinus ligy

Článek

Loni jste po jarní části ligy a šesti gólech za Liberec skončil v anketě o nejlepšího cizince druhý. Letos jste přidal dalších patnáct branek a anketu jste vyhrál. Co pro vás toto ocenění znamená?

Hodně moc a velmi si ho vážím, protože v české lize hraje hodně kvalitních zahraničních fotbalistů. Prosadit se mezi nimi na první místo je vysoké ocenění.

Těch patnáct gólů v právě skončeném ligovém ročníku vám vyneslo i pomyslnou korunu krále střelců. Ceníte si tohoto prvenství víc než cizince ligy?

Takhle se na to nedívám, protože se obě ankety nedají srovnat. Samozřejmě stát se králem ligových střelců, to je přání každého útočníka. Musí mít kolem sebe kvalitní spoluhráče, kteří mu připraví šance a přihrají. Ty já v Liberci mám. Sám ale musí také něco umět. V tom se hodnotit nebudu, ale jsem za tohle prvenství velmi šťastný. Vůbec jsem něco takového nečekal.

Najdete mezi těmi patnácti góly ten nej... Nejdůležitější nebo nejhezčí? Všech patnáct si pamatuji, ale nedělám mezi nimi rozdíly, každého si cením stejně. Samozřejmě okolí a média berou víc góly do sítě Sparty a Slavii, protože to jsou dva nejlepší české kluby. Mně se proti nim v téhle sezóně dařilo. Slavii jsem dal dva, Spartě dokonce tři. Pro mne je důležitější, aby ty moje góly přinesly mužstvu body, pochopitelně nejlépe tři.

Je patnáct gólů hodně pro střelce?

Hodně to není, ale špatné také ne. Nejlepší střelci dávají přes dvacet branek. Věřím, že se mi to také podaří. Vím totiž, že jsem ještě spoustu šancí zahodil.

Liberec se nakonec do předkola Ligy mistrů nedostal. Jste hodně zklamaný?

Ani ne. Třetí místo bylo naším cílem před sezónou a ten jsme splnili. Po této stránce panuje i v klubu spokojenost. Vždycky ale chcete vyhrát, to je jasné.

Jakou má česká nejvyšší soutěž kvalitu?

Určitě je kvalitnější než chorvatská, kterou jsem hrál za Vinkovci. Jsem tu spokojený.

Není vám už malá? Myslím tím, jestli nekoukáte do zahraničí?

Samozřejmě bych si chtěl v zahraničí zahrát, ale nespěchám. Mým snem je španělská liga, ale cestu tam vidím přes jinou fotbalovou zemi. Třeba přes Německo. Zatím vůbec nevím, jestli Liberec a můj manažer dostali nějaké nabídky ze zahraničí. Nikam totiž nespěchám.

Sníte o chorvatské reprezentaci?

Kdo by si nechtěl zahrát za národní mužstvo svojí země. Chorvatsko má hodně kvalitních fotbalistů. Já mohu jen hrát co nejlépe a doufat, že mi trenér jednou zatelefonuje.

Sezóna skončila, kam se chystáte na dovolenou?

Už v úterý letíme s přítelkyní Danou na týdenní dovolenou do Turecka. Potom se stavím doma v Chorvatsku. Budu se snažit volno co nejlépe využít a odpočinout si před začátkem přípravy na novou sezónu, v níž bych chtěl být ještě lepší. Předpokládám, že minimálně začnu v Liberci.

Reklama

Související témata: