Hlavní obsah

Není snadné vyhodit Peltu, tlak z jeho strany jsem ale necítil, líčí rozhodčí návštěvu v kabině

Aktualizováno

Během chvíle se stal nejskloňovanějším fotbalovým rozhodčím na domácí scéně. Když Tomáš Klíma začal s kolegy o přestávce regenerovat po prvním poločase ligového duelu mezi Jabloncem a Bohemians (2:2), do kabiny sudích vkročil šéf domácího klubu Miroslav Pelta. „Neměl jsem pocit, že by na nás vyvíjel nějaký nátlak. Především se omlouval za chování domácího trenéra Petra Rady,“ opakuje Klíma u slyšení před komisí rozhodčích slova, která uvedl do zápisu o utkání.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Jakub Fulnek z Bohemians a Václav Pilař z Jablonce, za nimi rozhodčí Klíma.

Článek

Komise vám omezila delegaci na jeden zápas za jednu chybu v utkání, nesprávně nařízenou penaltu ve prospěch Jablonce. Původně jste správně nepískal, co jste si pak řekl u obrazovky po pokynu k přezkoumání od videorozhodčího Berky?

VAR mě upozornil, že podle něj k přestupku došlo, že brankář udeřil útočícího hráče, abych se šel podívat. U obrazovky jsem mu dal za pravdu. Zaměřil jsem se totiž na zákrok gólmana, bohužel jsem tolik nevěnoval pozornost tomu, co tomu předcházelo. Nepřišlo mi to jako útočný faul. Teď vidím, že to chyba je.

Nebyl jste právě při důležitém rozhodnutí ovlivněn domácím bossem Peltou, který za vámi o přestávce přišel až do kabiny?

Ne, vůbec ne, rád bych takové názory dementoval. Pan Pelta byl v naší kabině byl jen pár vteřin. Komise rozhodčích po nás chce, abychom s funkcionáři vůbec nepřicházeli do kontaktu. Pan Pelta je osobnost, bývalý předseda asociace, není snadné mu říct odejděte... Přesto jsme tak učinili. Vše jsme uvedli do zápasu, žádný tlak jsem od něj necítil. Doufám, že bylo na hřišti cítit, že jsme pískali na obě strany stejně.

A co po vás Pelta vlastně chtěl?

Objevil se v kabině asi dvě tři minuty po skončení prvního poločasu. Omlouval se nám za pana Radu, abychom se trenérovým chováním nenechali rozhodit. Řekli jsme mu pane Pelta, nezlobte se, neměl byste tady být. Omlouval se a odcházel.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Tomáš Klíma během utkání Slavia Praha - Baník Ostrava.

Peltu jste vypoklonkoval přímo vy, nebo některý z kolegů?

Řekl jsem mu to já. Hlavní rozhodčí bývá lídr týmu. Neměl jsem stopky, ale jeho pobyt v naší kabině byl opravdu kratičký. Choval se korektně, nemuseli jsme se přetlačovat. Spíš nám přišel vyslovit podporu.

Trenér Rada byl velmi bouřlivý, ale údajně ne vulgární. Pomýšlel jste, že po udělení žluté karty mu ukážete ještě červenou?

Kartu jsem mu dal, v ten okamžik jsem o dalším neuvažoval. Myslím, že trenér během utkání vychladl. Ale možná, že i červenou dostat mohl.

Dokážete si vysvětlit, proč k návštěvě v kabině došlo zrovna teď v Jablonci?

Já v Jablonci pískal dvakrát, stalo se mi to teď poprvé. Neumím odpovědět, standardní to samozřejmě není.

Ale jinde už jste nejspíš návštěvu funkcionáře v kabině zažil, ne?

Poprvé to není... Ale jak říkám, rozhodně nejde o standardní postup.

Reklama

Související témata: