Hlavní obsah

Nita senzačním záchranářem, platí ho Sparta. Pro všechny výhodný přesun, poukazuje Ščasný

Akce Kulový blesk v pardubickém podání. Poslední tým ligové tabulky v sobotu dopoledne oznámil, že ze Sparty získává na jarní hostování rumunského brankáře Florina Nitu. V neděli odpoledne už zkušený gólman napochodoval do brány v úvodním utkání v Liberci. A svou jistotou pomohl východočeským fotbalistům k remíze 1:1.

Téma nečekaného přesunu Florina Nity ze Sparty do Pardubic v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

 
Článek

„Florin prokázal klid a zkušenost, hodně nám pomohl,“ kvituje trenér Radoslav Kováč.

Nitovo angažmá je velmi překvapivé. „Ptali se mě, jestli bychom o něj nestáli. Já na to, že to je nemožné kvůli platu – a taky jsem měl pochyby, jestli by vůbec do Pardubic šel. Ale zkusili jsme to a měl zájem. Čekali jsme pak na vyjádření Sparty, zda je vůbec reálné to provést. Chci jí poděkovat, že nám vyhověla. Na Nitově gáži se podílí, myslím, z více než 90 procent, jinak by tu rozhodně nebyl,“ líčí Kováč.

Podle zákulisních odhadů je Nitův základní plat 800 tisíc korun měsíčně, tedy přibližně jako má celý kádr Pardubic dohromady. V Liberci hned dostal přednost před Jakubem Markovičem a Viktorem Budinským. A obstál. „Bod je zasloužený a bereme ho,“ ujišťuje Kováč.

Nitu ještě jako trenér na Spartě zažil Zdeněk Ščasný, který se o rumunském reprezentantovi rozpovídal v pořadu Přímák na Sport.cz.

„Já za tím vidím naprosto pragmatický přístup Florina a jeho manažera. Protože ví, že mu za půl roku končí smlouva. Ví, že ve Spartě by nechytal, takže pokud zůstane doma, jeho cena půjde dolů. Takhle se rozchytá v české lize a v létě půjde zadarmo. Co by inkasovala Sparta, inkasuje pak manažer s hráčem. Druhá věc je, že se Radek Kováč dobře zná s celým vedením. A situace je výhodná pro všechny,“ líčí bývalý kouč i sportovní ředitel Sparty.

Foto: Vít Černý, ČTK

Zleva Florin Nita a Robin Hranáč z Pardubic, vpravo Victor Olatunji z Liberce.

Záhadou je, proč letenský klub uvolnil Nitu až teď. V závěru roku 2021 gólman v době působení trenéra Pavla Vrby přišel o pozici jedničky a postupně vypadl z kádru. Sparťanský dres oblékl naposledy loni v lednu v přípravném utkání. Od té doby byl odstaven a měl roční pauzu.

„Tak to nevím. Florina jsem zažil, vím, že ze začátku měl trochu problémy s rozehrávkou nohama. V tom se výrazně zlepšil. Moc jsem to nechápal, myslel jsem, že ještě měl v určitou dobu ve Spartě chytat. Ale dneska, když mají brankáře, by tam nechytal,“ přemítá Ščasný.

Lidsky může gólmana jen pochválit. „Jako kluk byl skvělý, velmi skromný. Řeknu lidově, že někdy se zdál divný, ale vím, že jako kluk byl hrozně hodný. Znal jsem ho velmi dobře, takže vím, v jakých poměrech vyrůstal. Strašně si pak všeho vážil,“ vypráví zkušený kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Florin Nita (vpředu) se spoluhráči ze Sparty po výhře nad Mladou Boleslaví.

„Nikdy nevíte, do jaké míry jsou kluci ovlivněni svými manažery. U některých je to velký problém. Florina jsem ale měl rád. Kdo chytá, většinou necháváte na rozhodnutí trenéra brankářů. Dnes je tam znovu Dan Zítka, což je pro Spartu skvělá zpráva. Přesně ví, co má dělat, byť rozhodnutí bylo na mně. Já s ním ale měl výborný vztah, s Florinem,“ ujišťuje Ščasný.

Nitův přesun nepotěšil Filipa Nguyena. Má nabídku z Vietnamu a Slovácko si jako náhradu na Letné vyhlédlo Milana Heču. Sparta teď ovšem nechce o svou trojku přijít.

Reklama